Tidning i flytande form

I framtiden skickar vi inte tidningar till återvinning, utan tankar istället bilen med dem. Det är i alla fall vad forskare vid ett universitet i New Orleans i USA tror - de har nämligen hittat en bakterie som älskar gamla tidningar. Inte att läsa, men att käka på. Bakteriernas fest på papper förvandlar fibrerna i tidningen till butanol, som i sin tur är ett utmärkt bränsle till förbränningsmotorer.

Foto:

Krönika2012-06-13 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Butanol är skonsammare än etanol och dagens motorer behöver inte byggas om för det nya bränslet. Dessutom innehåller butanol betydligt mer energi än etanol, vilket betyder att räckvidden blir längre. Men butanol som bränsle är faktiskt inget nytt. Redan under andra världskriget flög japanerna jaktplan på soppa framställt av sockerrör och nu är det alltså dags igen, om forskarna har rätt.

Platina renar avgaser
Sällsynta ädelmetaller är grundstenar i hybridbilar, men nu skymtar en akut brist på de åtråvärda råvarorna. Över 95 procent av metallerna utvinns i Kina som genom att begränsa exporten fått priserna att skena okontrollerat. Honda är en av de första biltillverkarna att säkra de åtråvärda råvarorna genom att bli delägare i en av Asiens största leverantörer av ädelmetaller. Men för en del kommer bristen inte som en nyhet - den svenska forskaren Bert Allard vid Örebro Universitet har länge varnat världen för en akut brist på ädelmetaller till exempelvis hybridbilar. "En vanlig mobiltelefon innehåller 40 olika råmaterial, bland annat metaller som litium, tantal, kobolt och antimon. För att bygga en dator behövs det omkring 60 olika råmaterial medan en hybridbil innehåller så stora volymer av värdefulla metaller att de redan nu är bristvaror" säger Bert Allard. Visste du att katalysatorer använder den dyraste metallen för att rena avgaserna - nämligen platina!

Läs mer om