Mejlen rasade in efter krönikan om äldreomsorgen

Jag fick närmare 70 mejl efter krönikan om att jag är livrädd för att bli gammal. Här är några av rösterna från er läsare.

Många har mejlat efter min krönika "Utopi med en trygg sista tid" och känner en stor oro inför framtiden.

Många har mejlat efter min krönika "Utopi med en trygg sista tid" och känner en stor oro inför framtiden.

Foto: Mostphotos

Krönika2022-12-28 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Har jobbat länge i hemtjänsten. Man springer gatlopp mellan kvarteren. 21 brukare under ett fem-timmars-kvällspass. Har någon gjort ner sig spricker hela schemat. Jag har ärligt sagt åt min dotter att kväva mig med en kudde när jag inte klarar mig själv. Hemtjänst, nej tack!"

"30 olika vårdare som på kort tid kommer in i en 94-årings mest privata och intima sfär. Till slut, i hennes ångestfyllda kamp, blev hon rädd och orolig över alla olika ansikten som trädde in i hennes sovrum."

"Jag är 78 år och har den stora lyckan att jobba i ett bemanningsföretag där jag till skillnad mot i hemtjänsten gör vad de äldre själva vill. En gumma, som förutom städ och inköp, önskar besök på bondgård för att se på höns och katter (fd bondmora). En annan som blir väldigt glad då jag kommer tidigt så hon slipper sitta utanför toaletten i nattlinne och vänta på hemtjänsten. Där kan jag rycka in och assistera och torka rumpa! En gubbe som inget hellre vill ha av mig, förutom hemlagad mat och städ, än en svängom på vardagsrumsgolvet (fd musiker). Vi skrattar mycket och det ger mig lycka.

"Jag vet hur det är. Gamla kan få ligga i avföring eller urin länge, för att ingen har lyft på täcket eller hjälpt till toan."

"I åtminstone 20 år har ansvariga vetat att den här situationen, på grund av demografin, skulle uppstå. Redan nu är situationen närmast panikartad eftersom man inte får tag i folk."

"Vi blev så fruktansvärt beklämda vid ett besök av en kär gammal vän på ett äldreboende, att vi inte förmådde oss att fortsätta besöka denna. Efter denna upplevelse stod mitt val klart: när jag inte orkar ta hand om mig själv längre vill jag ha en enkel taxiresa till "Västra väggar", ättestupan vid Vättern. Aldrig att jag kommer att låta mig utsättas för den förnedring dagens 'äldrevård' utgör!"

"Vi är många ensamma seniorer som längtar efter att få bo på gammeldags ålderdomshem med sällskap, gemensamma måltider, gympa, terapi och ett eget rum, istället för hemtjänst med okända, stressade 'hjälpare' (som ibland inte kan språket), kamera, robot, ensamhet, larm, självgående dammsugare och rumpspolande toalett.

"Tänker på mammas sista tid. Hon hade själv jobbat på ett äldreboende och ville komma till ett när hon inte orkade bo hemma. Men allt var förändrat. Många var dementa och satt mestadels och sov i sin egen lilla värld. Den miljön påverkade henne så negativt. Snart satt även hon i sin egen värld och vantrivdes."

"Jag arbetade inom hemtjänsten då man kände glädje och gjorde skillnad i de äldres liv. Vi gick till affären, lagade mat, bakade och de kände goda dofter från köket, vilket gav större aptit och hemkänsla. Det var guldåren i mitt yrkesliv."

"För ett år sedan flyttade min äldre bror till ett boende. Jag blev chockad över hur illa det blivit på 30 år, sedan mor bodde där. De satte blöjor på de flesta, för de hade inte tid att hjälpa dem till toa. Blöjorna byttes i bästa fall två gånger per dag. Det är tråkigt att säga, men tack och lov avled han efter sex månader."

"När utbildad och outbildad personal blandas cementeras äldrevårdspersonalens låga status. Vi har många outbildade som kommer och går och det har mest genererat merjobb. Jag har turen att arbeta på ett litet privatägt boende där det mest arbetar 'eldsjälar'. Skulle aldrig arbeta kvar under sådana arbetsvillkor som fd kolleger har."

"Det måste vara billigare att ha seniorboenden med personal på ett ställe, än att ränna runt i hundratals bilar. För att inte tala om dess miljöpåverkan. Att alla vill bo kvar hemma är en myt."

"Min man är dement och jag anhörigvårdare på ett seniorboende, byggt 1969. Förr fanns läkare på området, hemtjänstpersonal, en specialvåning för dem som inte klarade eget boende, aktiviteter, larm, samlingslokal. Nu är det mesta av det borta. Men man kan inte skuffa ut den man levt med i över 60 år, för att han ska sitta och hänga med huvudet på ett demensboende."

"Hela äldrevården är en nationell skam och katastrof. Jag ser på nära håll hur illa ställt det är med personalbrist, språkproblem, taskiga scheman och dåliga löner. Tillsätt en nationell kriskommission med personer som har insikt och kunskap om äldres vård och behov."
 

• Men det bör tilläggas att jag också fått mejl från närstående till gamla på boenden som beskrivs som bra.

 Nytt avsnitt

I podden Glennings gliringar, del 7: När katten Sören blev nazist och hemska gubbar på utedass.