Tjuven spårar dig

Med GPS i bilen har man inget att skylla på om man kommer för sent eller missar ett viktigt möte. Den moderna tekniken gör vardagen så mycket enklare, men även kriminella ligor i USA har specialiserat sig på att dra nytta av satelliternas förmåga att exakt peka ut vart vi befinner oss. En attraktiv tjej går runt på en parkering och delar ut gratis nyckelringar och många tackar ja. Vad man inte vet är att reklamprylen innehåller en GPS-sändare.

Foto:

Krönika2013-05-13 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Tjuven behöver sedan bara följa efter dig när du kör hem. När du placerat bilnyckeln på nyckelringen med GPS-sändaren vet tjuven när bilen är borta, huset tomt och kan länsa ditt hem i lugn och ro. Många nyheter kommer från USA, men det här är en som vi inte vill ha till vårt blågula land.

Hackat och klartBilindustrin i Europa och USA har plöjt ner enorma summor i ny teknik som gör det enklare att köra bil och runt hörnet väntar "självkörande" bilar. Det handlar om avancerad datateknik med millimeterprecision och ingen marginal för fel. Biljättarna i Detroit tror att den nya tekniken ska rädda tusentals liv per år, men utbyggnaden av WIFI (det trådlösa nätverket) kan äventyra säkerheten. Frekvenserna ligger så tätt att WIFI skulle kunna störa ut bilens elektronik och kommandot "bromsa" skulle kunna tolkas som "gasa". Ford och Toyota är bland de företag som uppmärksammat de amerikanska myndigheterna om säkerhetsmissen. En miljöorganisation i USA har redan visat hur enkelt det är att med teknikens hjälp kapa en bil. Nästan alla nya bilar har sedan några år tillbaka sensorer som kontinuerligt läser av lufttrycket i däcken och signalen sänds trådlöst till bilens dator. En hackare kan med andra ord sitta i bilen bakom och med hjälp av sin dator ta över kommandot av din bil. Skrämmande!

Läs mer om