Våren ett "rent" nöje

Solen börjar så sakta att titta fram och på många håll i landet har man börjat sopa gatorna. På lite mer skyddade platser där solstrålarna legat på har blommor som tussilago och vitsippor börjat slå ut. Nu kommer våren med stormsteg och det är dags att få bilen i ordning inför sommaren. Vintern sätter sina spår och vägsalt, grus samt tjära sliter på lacken - nu är det hög tid för en ordentlig vårstädning.

Foto:

Krönika2012-05-14 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att själv pyssla om bilen inför sommaren tar sin lilla tid men resultatet är utan tvekan värt ansträngningen. Att hålla bilen i gott skick kan vara en lönsam sysselsättning och ökar värdet när det är dags att sälja. Vi kommer att ge er några goda tips och råd som inte bara bidrar till ett skinande resultat utan gör dessutom jobbet till ett "rent" nöje.

Snyggt inre
Vi börjar med insidan för att sedan arbeta oss utåt. Lyft ut gummimattorna, använd gärna ett alkaliskt rengöringsmedel och inte avfettning, vilket resulterar i att man får en hal yta som är rent livsfarlig. Spola sedan av mattorna med högtryckstvätten och låt dem torka. Dammsug bilen grundligt och glöm inte sätena där det ofta samlas grus i sömmarna. Om du har skinnklädsel kan det nämligen resultera i att lädret spricker. Det kan även vara värt att satsa på att impregnera klädelsen, tänk dock på att inte göra det för ofta då vissa lädervårds-produkter kan mjuka upp materialet för mycket och förstör mer än det gör nytta.
Rengöringswipes är perfekt att använda till insidan - de har länge varit populära i USA men nu har även vi svenskar börjat få upp ögonen för dem. Mikrodukar kommer också väl till pass och kan användas såväl torra som våta. På ställen där det är svårt att komma åt kan tryckluft vara en perfekt hjälp - exempelvis vid rengöring av ventilationsgaller. Avsluta med att putsa alla rutor med vanligt fönsterputs.

Välvårdat yttre
Börja med att fylla en hink med vatten och bilschampo, använd inte vanligt diskmedel då det riskerar att bli fula fläckar i lacken som inte går att ta bort om medlet torkar in. Spola sedan av bilen ordentligt och använd gärna högtryckstvätt om möjligt. Det går lika bra med en vanlig vattenslang men tänk då på att det är extra viktigt att få bilen ren eftersom eventuellt grus kan finnas kvar i skarvar och när du rengör med svampen kan det lätt bli repor i lacken. Något som många inte tänker på är att man bör spola av bilen nerifrån och upp eftersom upplöst smuts annars kan torka fast igen. Avfettning kan komma väl till pass för att få bort vinterns avlagringar och låt det gärna verka några minuter. Gå sedan över hela bilen med tvättsvampen i mjuka cirkulerande rörelser, ta fälgarna sist då svampen oftast blir extremt smutsig. Är det svårt att komma åt kan en fälgborste vara en utmärkt idé och kostar i sin höjd några tior. Skölj sedan bilen uppifrån och ner och se till att du får bort allt schampo.
Ett tillbehör som allt fler fastnar för är underspolnings-munstycket som man kopplar till sin högtryckstvätt. Avsluta med att torka av bilen med ett rent sämskskinn. Nu återstår bara den jobbigaste biten med att vaxa bilen, men det är en helt annan historia!

Läs mer om