Ny invasiv art hotar mänskligheten

Vi är fullständigt tagna på sängen. Inom 50 år befaras människans ben ha tillbakautvecklats och trillat av.

Gräll färgsättning, viss självmordsbenägenhet och en stark drift att tillbringa nattvilan på udda platser i stadsmiljön – allt är kännetecken för den nya invasiva arten.

Gräll färgsättning, viss självmordsbenägenhet och en stark drift att tillbringa nattvilan på udda platser i stadsmiljön – allt är kännetecken för den nya invasiva arten.

Foto: TT

Krönika2021-09-15 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny invasiv art har på mycket kort tid invaderat Sverige. Den har ingen välutvecklad hjärna, kan närmast liknas vid en amöba, och uppträder i stora svärmar, likt den afrikanska vandringsgräshoppan.

Men om gräshoppan dras mot odlade grödor söker sig nykomlingen huvudsakligen till asfalterade landområden.

Arten föredrar sålunda stad framför landsbygd. Andra utmärkande drag är att den uppträder i en mängd olika färgsättningar, i grälla neonfärger snarare än i jordtoner.

Släktet har ett ryckigt beteendemönster och går från mycket livlig till ett närmast komaliknande tillstånd på bara några sekunder.

 

De saknar permanent boplats, eller tycks åtminstone glömma var de hör hemma, och slår sig ned på de mest oväntade platser i stadsmiljön. Varuhusentréer, portuppgångar och avfallscontainrar. Vanligtvis tillbringar de nattvilan liggandes på tvären över en trottoar. 

Det senare förbryllar landets etologer. Att en art på detta sätt medvetet utsätter sig för fara och "visar strupen" för presumtiva angripare är unikt. Färgprakten bidrar ytterligare till att släktet har svårt att smälta in i sin livsmiljö.

En viss självmordsbenägenhet har noterats, då flera exemplar återfunnits på botten av åar och i andra stadsnära vattendrag. Släktet saknar helt simförmåga.



Medan exempelvis mördarsniglar förmultnar och blir en del av kretsloppet orsakar den nya arten bekymmer även som död. Den har såväl metall som plast och litium i sina organ.

Vidare förökar de sig i en sällan skådad takt och är snart fler än världens influencers, kommunikatörer och livsstilscoacher sammantaget.

Det handlar om den fruktade "electricitas calcitrare cursoriam". Elsparkcykeln.

Den verkliga faran börjar gå upp för landets myndigheter. Vi står inför ett reellt hot, inte bara mot närbesläktade arter som "cursoriam" (cykeln) och "calcitrare cursoriam" (den vanliga sparkcykeln). Utan även mot homo sapiens själv.
 


I takt med att det uppväxande släktet redan i späd ålder slutar använda benen och istället låter sig färdas genom tillvaron på elsparkcyklar, beräknas homo sapiens ben inom en 50-årsperiod regrediera och falla av. Vi blir därefter helt beroende av den invasiva arten.

Folkhälsomyndigheten (FHM) sliter sitt hår (det lilla som är kvar efter pandemin).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) går i snabbinsatt gruppterapi och söker därtill 8 764 nya utredare.

Men vad gör regeringen? Och kungen?

Va? 

Va?