Vem får stå i rampljuset?

Den första upplagan av Volvo XC90 sålde som smör i solsken och som mest krängde man sju bilar i minuten. Skådespelaren Stellan Skarsgård ska börja sälja bilar samtidigt som Mazda MX5 åter är på tapeten. Lexus LFA väckte starka reaktioner när den dök upp 2010 men frågan är om upplagan på 500 exemplar var allt? Det händer mycket i bilvärlden just nu och det är hög tid att blicka framåt.

Foto:

Krönika2014-11-22 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första upplagan av Volvo XC90 vid namn "First Edition" blev en hit då samtliga 1927 bilar sålde slut på ynka 47 timmar. Nu hoppas Volvo fortsätta i samma bana, men den här gången blir det inte med Swedish House Maffia, Robyn eller Zlatan, utan med skådespelaren Stellan Skarsgård. Göteborgarna fortsätter med andra ord att knyta an till det svenska arvet och nu har man begett sig till Dalarna för att spela in reklamfilmen. Vad Stellan Skarsgård får i arvode mer än en sprillans ny Volvo XC90 återstår dock att se.

NanoFlowcell blickar in i framtiden och det gör företaget med nya Quant e-Sportlimousine. Designen är läcker och det vågade linjespelet toppas av två magnifika måsvingedörrar, men det mest fascinerande är drivmedlet. För vad sägs som en renodlad supersportbil som drivs på enbart saltvatten? Totalt arbetar fyra elmotorer (en till vardera hjul) vilket resulterar i en effekt på 925 hästkrafter. Noll till hundra fixas på 2,8 sekunder samtidigt som vrålåket toppar över 350 km/h och har en räckvidd på 60 mil. Supersportbilen har två tankar som tar 200 liter vatten vardera och när vattnet pressas från en tank till den andra så bildas elektrisk ström. Priset är ännu inte fastställt men kommer landa runt 11,5 miljoner.

Lexus LFA väckte starka reaktioner när den för första gången dök upp på bilsalongen i Detroit och japanerna chockade alla när det visade sig att konceptet så småningom blev verklighet. Samtliga 500 exemplar sålde slut, men där verkar det också ta stopp. För nu meddelar Lexus att man inte har några planer på en ersättare.

Mazda har däremot inga planer på att pensionera sin bästsäljare MX-5. Trots sina tjugofem år på nacken kommer nu världens mest sålda tvåsitsiga cabb i uppfräschad svid. Den nya generationen av Mazda Miata har fått ta del av japanernas senaste formspråk "Kodo" och designen känns modernare än någonsin.

Det verkar som om det är färdigkört för holländska Spyker Cars. Arbetarna i den lilla sportbilsfabriken blir utan lön den här månaden och det ska tydligen inte vara första gången pengarna blir försenade. De anställda har dock blivit lovade en bonus när företagets finansiella situation ser ljusare ut och Victor Muller sägs vänta på en stor investering. Men hur många gånger sa han inte det i samband med Saab-affären?

Mercedes presenterade i dagarna en läcker supersportbil med oslagbara köregenskaper och där tekniken hämtats från Formel 1. AMG GT och AMG GTS har begåvats med en V8:a på 462 respektive 510 hästar och värstingen i gänget fixar det berömda hundrastrecket på 3,8 sekunder. När Mercedes AMG GT och GTS kommer att börja säljas är ännu oklart, men en sak är i alla fall säker. Det händer mycket i bilbranschen just nu!

Läs mer om