Gubben och jag Àr "vulgÀra"

Sharing is caring har man ju fÄtt lÀra sig. Men det gÀller tydligen inte lÀngre.

NÀr halv rÀtten Àr uppÀten Àr det dags att diskret flytta över den till Gubben pÄ andra sidan bordet.

NÀr halv rÀtten Àr uppÀten Àr det dags att diskret flytta över den till Gubben pÄ andra sidan bordet.

Foto: Mostphotos

Krönika2023-03-01 17:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Gubben och jag delar alltid pÄ maten nÀr vi Àr pÄ krogen.

AlltsÄ inte pÄ notan, utan pÄ sjÀlva maten.

NÀr vi slÄr pÄ stort bestÀller vi tvÄ förrÀtter, tvÄ varmrÀtter och tvÄ desserter. Alla olika.

Men Àven vid en lunch pÄ stan bestÀller vi alltid tvÄ olika rÀtter.

Sen delar vi.

Jag Àter upp halva min förrÀtt och Gubben halva sin. Sedan behÄller vi vÄra bestick, men skiftar tallrikar.

Likadant med varmrÀtterna och desserterna.

Alltid.

Det ska erkÀnnas att man ibland gruvligt Ängrar sig och inte alls vill ge bort sin halva kvarvarande rÀtt, men en överenskommelse Àr en överenskommelse.

I den ligger ocksÄ att man Àter snyggt och inte överlÀmnar en slabbig tallrik. Inte heller en tallrik dÀr nÄgot tillbehör Àr helt uppÀtet.

Men vi Àr flexibla. Om vi bÄda gillade vÄr första rÀtt bÀst byter vi tillbaka.

Varför, undrar du kanske.

Varför inte, sÀger jag. Varför ska man bara smaka tre rÀtter nÀr man kan fÄ smaka sex?

Ett restaurangbesök blir ju sÄ mycket roligare och mer smakrikt sÄ hÀr.

Vi har sÀllan problem med valet av rÀtter. Vi gillar ungefÀr samma. Och sjÀlvklart vÀljer vi aldrig tvÄ köttrÀtter, tvÄ fisk eller tvÄ pasta. Det mÄste vara variation.

Varför bara beskriva maten för varandra nÀr man kan dela pÄ den?

NĂ€r bekanta ser det hĂ€r för första gĂ„ngen gör de stora ögon. "Men vĂ€nta nu . . . vad GÖR ni?!"

En del tycker att det Àr innovativt, men ingen har hÀrmat vÄr modell.

Andra tycker sÀkert det Àr vÀmjeligt. Eller Ätminstone rÀtt slabbigt. Byta kroppsvÀtskor pÄ det dÀr sÀttet, i en offentlig miljö till rÄga pÄ allt.

Efter nÄgra ögonkast fyllda med avsmak frÄn okÀnda (ju finare krog desto fler ögonkast) har vi blivit fullfjÀdrade i att sköta tallriksutbytet över bordet sÄ diskret och vesslesnabbt som möjligt.

Är tiden ute för tapas och mĂ„nga smĂ„ mellanrĂ€tter som alla i sĂ€llskapet Ă€ter av?

Tidningen Cafés etikettskola fick frÄgan och svarade: "Före pandemin var det kanske lite hÀrligt ibland att dela pÄ en skÄl med oliver. Men nuförtiden kan det inte finnas nÄgon vettig som hÄller fast vid det. Det framstÄr ju i dag som nÀst intill vulgÀrt att slafsa runt med sina fingrar och gafflar i samma skÄl eller tallrik som nÄgon annan. Corona har lÀrt oss att det ju till och med kan vara förknippat med livsfara."

Ser man pÄ. Gubben och jag Àr bÄde vulgÀra och leker med döden.

Det stÄr vÀl inte pÄ förrÀn Edward Blom hör av sig.

Podden

I Glennings gliringar, avsnitt 16: Sinnessjuk jÀmstÀlldhetsiver i trafiken.