Vi måste lära oss att inte mata trollen

I Finland utbildas barn och vuxna i att känna igen desinformation och provokationer på internet.
I Finland utbildas barn och vuxna i att känna igen desinformation och provokationer på internet.

Sverige utsätts hela tiden för desinformation i syfte att destabilisera landet. Andra världskrigets kampanj ”En svensk tiger” borde återuppväckas med budskapet: ”En svensk tänker”. 

Krönika 31 januari 2020 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte svårt att stjäla en bild på en skadad person på internet och ljuga ihop en historia om att politikerna sviker misshandelsoffret och öser pengar över de invandrade förövarna. Rätt placerad på internet skapar den en explosion av vrede. Den delas blixtsnabbt av ursinniga personer som inte bryr sig om att tänka efter, kommentarerna blir allt mer hatiska, och inom några timmar har tiotusentals svenskar gått rakt i fällan. De har gjort det som upphovsmannen vill, de har ännu en gång spritt föreställningen om att Sverige är i kaos och att politiker och medier döljer sanningen.

Den som massproducerar sådana falska nyheter med ena handen kan samtidigt ligga ute i kommentarsfält med den andra. Hetsa, polarisera och sprida förrädiska antydningar.

Ge mig 25 personer med mycket basala kunskaper om det här och jag kan förvrida den svenska samhällsdebatten inom ett år. Om jag överdriver? Knappast! Det är ju det här som har hänt de senaste fem åren. NATO, EU-kommissionen, MSB och Säpo har gång på gång larmat om att det pågår ett informationskrig mot Sverige och många andra europeiska länder. Syftet är att undergräva förtroendet för politiker, forskning och medier. Målet är att destabilisera samhället.

Det är ryska trollfabriker, högerextremister och IS-rekryterare. Alla vet hur man ska utnyttja sociala medier vars samhällsfarliga algoritmer gynnar polarisering och konfrontation framför eftertanke och enighet. Men de hade inte varit så framgångsrika utan de tiotusentals svenskar som aningslöst låter sig provoceras och hjälper till att sprida dyngan, dag efter dag, år efter år. Det är ironiskt att människor som säger sig vilja värna vårt land ofta agerar som nyttiga idioter för organiserade desinformatörer. De förstår inte att de varje kväll kämpar mot robotgenererade inlägg och falska profiler. 

I Finland, där man är van vid att leva med en granne som inte vill dem väl, förstod man det här redan 2014. Då startade man en stor utbildningsinsats för att lära barn och vuxna att känna igen desinformation och provokationer på internet. I dag vet alla finländare att det pågår ett informationskrig mot demokratin och hur det fungerar. De har lärt sig att inte mata trollen. 

Vi måste göra något liknande, och det är bråttom. 

Johan Sievers nås på johan.sievers@redakta.se 

Ämnen du kan följa