På flera platser i Sverige brinner skogar. Utanför tappar björkarna löven och gräsmattorna är bruna.
Det är mitten av juli och det brinner redan på ett 50-tal platser i Sverige och om några dagar kommer vi inte längre att få grilla på tomten.
Du minns säkert också sommaren 2018. Som var "extremt varm och solig", den varmaste sommaren någonsin i stora delar av Götaland och hela Svealand, enligt SMHI.
Det var den hösten som Greta Thunberg började strejka utanför riksdagshuset och varannan svensk led av klimatångest, enligt en Sifoundersökning.
Nu i mars 2022 är situationen en annan. Efter två år med pandemi har världsläget plötsligt förändrats. Ryssland har invaderat Ukraina och våra tankar går till Ukrainas folk.
Samtidigt börjar vi förbereda oss. Vi som ännu inte köpt nödradio och fyllt skafferiet så vi klarar oss en vecka kanske gör det nu.
Så varför bry sig om klimatet? Det kan vi väl ta sen?
Tyvärr kan vi inte vänta. I måndags presenterade FN:s klimatpanel en ny rapport och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inledde med att säga att utsläppen måste minska med 45 procent till 2030. Men istället för att minska ökar utsläppen.
"Katastrof", var Antonio Guterres kommentar. "Våra största förorenare är skyldiga till mordbrand på vårt enda hem."
Klimatförändringarna innebär att människor måste fly, precis som i krig och konflikter.
Det sker redan nu. 30 miljoner människor var tvungna att lämna sina hem år 2020 på grund av extrema väderhändelser och år 2050 beräknas 140 miljoner människor vara på flykt. Enligt Internal displacement monitoring center och Världsbanken.
Dessutom ökar risken för väpnad konflikt med mellan 10 och 20 procent för varje halv grad som temperaturen stiger på en plats, enligt Robert Malley, chef för tankesmedjan International crisis group.
Klimatfrågan berör oss alla.
Vi har bestämt oss för att satsa på klimatbevakning och vi vill skriva om det som berör dig. Vad vill du veta? Har du tips på intressanta personer, satsningar, företag som gör något bra? Ska vi kanske skriva om dig?
Vi börjar vår satsning med ett snack med klimatpsykologen Kata Nylén. Hon menar att klimatångesten kan hjälpa oss ur krisen och att det är viktigt att känna hopp. Mycket av det Kata säger kan också hjälpa oss att hantera det osäkra världsläget och den oro många känner inför framtiden.
Jag hoppas att du hör av dig. Tillsammans kan vi göra den här satsningen ännu bättre.