I slutet av juli förra året kunde du se fullmånen förmörkas och förvandlas till en rödfärgad blodmåne. Nu är det dags igen. Tidigt på måndag morgon inträffar åter en total månförmörkelse – och det är bäst att passa på att kolla in den: nästa som syns i Sverige dröjer till år 2025.
Förmörkelsen börjar klockan 4.34 och blir total mellan klockan 5.41 och 6.44. Det hela är över klockan 7.51 och då är gryningen i full gång. Även en stund innan starten och efter slutet kan man se en svag skuggning när månen tar sig igenom jordens så kallade halvskugga.
En månförmörkelse inträffar när fullmånen skuggas av jorden, som kommer i vägen för solljuset. Skuggan blir aldrig riktigt svart då solstrålar bryts in av jordens omgivande luftlager och istället färgar månen i en vacker röd nyans under totaliteten – blodmåne. Exakt vilken nyans av rött det blir beror på hur smutsig jordatmosfären är vid tillfället, färgen kan variera från ljust orange till djupt svartröd.
Den här gången är det inte bara blodmåne utan även supermåne, så den kommer att kännas extra stor, speciellt när den börjar närma sig horisonten mot slutet av förmörkelsen.
Vid förmörkelsen i somras fanns planeten Mars starkt lysande intill månen. Mars har nu bleknat betydligt och syns på kvällarna i söder, fortfarande lite svagt röd. Istället kan du se två stjärnor uppe till höger om månen och de pekar rakt mot den. Det är Castor och Pollux, stjärnbilden Tvillingarnas två huvudstjärnor. Närmast månen är Pollux, en röd jättestjärna som är nästan nio gånger större än solen tvärsöver. Det tar 34 år för dess ljus att nå ditt öga. År 2006 upptäckte man att den har en exoplanet, större än vår Jupiter, som gör ett varv på 590 dygn kring stjärnan.
Kring Castor har man ännu inte upptäckt någon planet. Stjärnan, som ligger 51 ljusår ifrån oss, är däremot inte bara en utan består av sammanlagt sex stjärnor, uppdelade på tre par, som går i omlopp kring varandra. Om du bodde där på en fiktiv exoplanet skulle du alltså ha sex solar på himlen, en syn för gudarna!
Har du en mörk himmel där du observerar kan du även titta uppe till vänster om blodmånen. Då kan du se en grupp av svagt tindrande stjärnor. Det är stjärnhopen Bikupan i stjärnbilden Kräftan. Med en enkel handkikare ser du den mycket bättre. Hopen ligger på 577 ljusårs avstånd och innehåller över tusen stjärnor.
När månen förmörkas står den i väster. Om du kollar in den vid efter sju på morgonen men vänder dig en smula mer åt vänster, i sydsydost, ser du två ljusstarka stjärnor strax ovanför horisonten. Det är planeterna Venus (den ljusaste) och Jupiter, som för tillfället står nära varandra. Allra närmast är de på tisdagsmorgonen.