Min Gubbe har blivit sopagent

Det kan låta lite obehagligt, men Gubben och jag har numera en svart låda som registrerar vårt gemensamma liv.

Min Gubbe har transformerats till en agent, eller om det är till Bondskurken Jaws, jag vet inte riktigt . . .

Min Gubbe har transformerats till en agent, eller om det är till Bondskurken Jaws, jag vet inte riktigt . . .

Foto: United Artists

Personligt2021-11-03 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världens stats- och regeringschefer möttes av fastlimmade demonstranter, råttinvasion och översvämningar när klimattoppmötet inleddes i skotska Glasgow.

Hos mig och Gubben möts besökarna av en svart låda.

Eliten kontra gärdsgårdsserien i grenen miljö. 

Att sopsortera på landet är inte alltid jättesmidigt. I alla fall inte om man bor i en gammal kåk med krypgrund. Att förvara gröna påsen (för matrester) under diskbänken är som att bjuda in traktens samtliga möss på buffé.

Så den får stå ovanpå diskbänken, med en liten bricka som lock.

Utrymmet under den gamla diskbänken är dessutom alldeles för litet för att härbärgera de fyra sorteringskassarna för papper, plast, metall och glas. Max en påse får rum där.

Att ha kassarna utomhus, under bänken på förstukvisten, var också en dålig idé. Framfusiga skator kom snabbt på att de kunde leta roliga grejer i dem.

Så innovativa Gubben åkte och köpte en svart låda som nu har blivit vår egen lilla för-sorterings-sop-anläggning. Men även ett slags färdskrivare, av den typen flygplan har. Som en svart sarkofag tronar den på förstukvisten.

Den svarta (dyn)lådans innehåll visar var vi varit, var vi handlat och vad vi ätit och druckit.

Lådan är 117 centimeter lång, 56 centimeter hög och 40 centimeter djup. Det är rena millimeterprecisionen för de fyra sorteringskassarna.

Parallellt har Gubben blivit sopagent, och det är väl det närmsta han någonsin kommer James Bond. 

"App, app, app! Vad är nu detta?!" kan han gasta när jag i godan ro dricker morgonkaffe. Med ett grin påfallande likt den ståltandade Bondskurken "Jaws" fiskar han upp en plastkapsyl från ett filpaket ur den vanliga soppåsen. Alltså en kapsyl jag glömt förpassa till sorteringskassen för plast, ute i svarta lådan.

Det är ett jäkla rännande till svarta lådan, även om vi samlar ihop skräp och inte springer ut med en kork i taget. Så kallad naturlig vardagsmotion.

Själv har jag inlett kontraspionage och skadeglädjen var stor när jag såg att Gubben slängt ett aluminiumlock till en kattmatsburk i den vanliga soppåsen. Ha!

Vid närmare eftertanke är nog Gubben mer lik Carrés litterära agent Georg Smiley än James Bond. Hans förmågor sitter mer innanför pannbenet än i att hänga under flygplan och desarmera bomber.

Måtte de fatta de beslut som krävs i Glasgow, för att desarmera klimatbomben. Det skulle sitta fint nu när senaste Bondfilmen rullar på biograferna.

No time to die.