En sångfågel som förtrollar musiksverige

Vimmerby Tidnings reporter besökte Idol-inspelningen i Stockholm och hänfördes av Amena Alsameais utstrålning.

Johannes Widergren, reporter Vimmerby Tidning.

Johannes Widergren, reporter Vimmerby Tidning.

Foto: Collage/TT/Vimmerby Tidning

Vimmerby2021-10-03 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade grus i ögonen när tåget rullade in på Vimmerby Station strax innan halv sex på morgonen. Destinationen var Stockholm och anledningen heter Amena Alsameai, ett namn som Vimmerby Tidnings läsare säkerligen kan vid det här laget. En sångfågel som kom flygande till Sverige från ett krigshärjat Jemen och just nu är i full färd med att förtrolla musiksverige i teveprogrammet Idol.

Ingen Vimmerbybo har nått lika långt i Idol som Amena och när det blev klart att 20-åringen var en av de 13 sista kvar i programmet kände vi att vi ville följa med på hennes resa. Tåg till Stockholm, pendel till Spånga och därifrån buss 519 ut till NEP Studios. Avståndet mellan vagn och plattform och avståndet mellan tidtabell och verklighet är detsamma som när jag bodde här uppe.

När jag träffar Amena i studion några timmar innan livesändningen händer någonting intressant. Jag ställer upp kameran samtidigt som hon plockar ut ett tuggummi och ser sig om efter en papperskorg. Ögonblickligen är en pressansvarig där med handen och gestikulerar att hon ska lägga tuggummit där. Jag tror att varenda en av de övriga deltagarna hade gjort just det, men inte Amena som istället springer runt hörnet för att slänga det. 

På kvällen är jag åter i studion för att rapportera från sändingen. Scenen är ny för i år och i ljusskenet från hundratals blålila lampor blir det tydligt att en tjock polotröja och brun kavaj var ett katastrofalt misstag. Värmen slår emot kroppen som på en charterflygplanstrappa.

Amena är först ut och hon sjunger Billie Eilish. Jag sveper med kameran och försöker få bilder fria från den enorma kamerakranen som far genom studion, ibland bara decimeter över publikens frisyrer. Jag måste ta ner kameran och bara lyssna och ta in. Nivån är, precis som juryns Kishti Tomita sa, hög. Skrämmande hög. Amena har en skimrande och obeskrivlig utstrålning och jag frågar mig hur hon kan vara så blyg och ödmjuk men samtligt så cool och framåt. 

Siri Leijon röstades ut och när beskedet kom sprang Amena fram och kramade henne, långt före de andra deltagarna. Här har vi en ung tjej som vägrar spotta i någon hand och samtidigt levererar upptempolåtar med attityd och ballader som ger gåshud. Vad kan hon mer? Det vet bara framtiden och Vimmerby Tidning kommer att följa henne. Om inte annat så för att kunna säga att vi var där när stjärnans resa började.