Drömmen som slog in på en liten restaurang

1998 öppnade en restaurang på Royal Hospital road i London. 20 år senare bestämde jag mig för att äta där.

Gordon Ramsay klassas som en av världens främsta gourmetkockar. Han har fem barn och spelade en period fotboll i Glasgow rangers tills en knäskada satte stopp för det.

Gordon Ramsay klassas som en av världens främsta gourmetkockar. Han har fem barn och spelade en period fotboll i Glasgow rangers tills en knäskada satte stopp för det.

Foto: Richard Shotwell

Vimmerby2020-02-17 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både jag och min sambo Jay ser väldigt mycket upp till Gordon Ramsay. Han är en fantastisk kock och  karriärresan som han har gjort är så intressant. Vi började titta på Mästerkockarna Amerika där han var en av domarna och innan vi visste ordet av så hade vi sett alla säsonger som var ute då, samt Hells Kitchen och Kitchen nightmare, två av hans andra program. 

Han är så ärlig. Om du inte sköter dig så åker du ut, om du gör ett bra jobb så får du beröm. Att Gordon Ramsay kan titta på en person som kommer från ingenstans och säga "Jag tror på dig" är något som jag önskar att fler med hans status skulle göra.

När Jay och jag klev in på Restaurant Gordon Ramsay i London visades vi till det bord vi bokat tre månader tidigare. Borden hade vita dukar och stolarna är mer som fåtöljer. Runt kristallkronan hängde vita fluffiga volanger och röda julkulor. Det var som att stiga in i en helt annan värld, all kontakt med världen utanför restaurangen som bortglömd.

Vi valde den vegetariska menyn och champagne som fördrink. 

Till förrätt fick vi tortellini med svampfyllning. Huvudrätt var vintergrönsaker och till det vitt vin. Efter huvudrätten fick vi en kall ananas- och kokossoppa, den påminde mer om en smoothie. Till efterrätt hade vi beställt apple tarte tati, en typ av fransk äppelpaj, med hemgjord vaniljglass. Sedan fick vi smaka kokosglass doppad i vit choklad, choklad toppad med pekannötter och russin, och allra sist engelsk toffee. Väldigt generade tvingades vi tacka nej till mer choklad, men försäkrade servitörerna om att vi tyckt att allt var gott.

Vi gjorde ett tappert försök att smälta in och inte göra ett så stort väsen av oss. Vi var precis gamla nog att få köpa alkohol på restaurang i England och hade ingen erfarenhet av det, men när servitören kom med vinlistan och vi bad om hjälp, så bara log hon och hjälpte oss.  Vilket nog var anledningen till att de till sist insåg varför vi var där.

Både Jay och jag blev mycket förvånade när en av servitörerna frågande om vi ville se köket. Köket hade blivit omgjort i februari 2018 och var därmed sprillans nytt. Det blänkte och servitören berättade vad de olika delarna var för någonting och vad som tillagades var. 

Det var den dyraste lunchen jag ätit i hela mitt liv, allt som allt blev det 352,13 pund vilket motsvarar 3 944,08 svenska kronor. Men det var också det godaste jag någonsin ätit.