Möjlighet för alla att läsa sajten under två månader

Daniel Söderqvist, chefredaktör på Vimmerby Tidning.
Daniel Söderqvist, chefredaktör på Vimmerby Tidning.

Vi är på upploppet av valspurten och de politiska budskapen duggar tätt i såväl sociala medier som i de traditionella nyhetskanalerna.

Vimmerby 24 augusti 2022 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En undersökning från Internetsstiftelsens ”Svenskarna och Internet (Valspecial 2022)” visar tydligt att det är i de digitala kanalerna som merparten av väljarna tar del av den politiska informationen. Här har även sociala medier en jättestor roll. Väljarna matas med information via de sociala mediekanalerna och stora delar av de offentliga samtalen och debatterna har flyttat dit. Och det gäller särskilt för väljare födda på 90- och 00-talet. Men även äldre väljare har i allt högre utsträckning börjat använda sociala medier för att ta del av politisk information.   

Internetstiftelsen slår emellertid fast att förtroendet hos väljarna för politisk information i sociala medier är lågt. Mer än hälften av internetanvändarna känner också oro för att informationen där ska vara vilseledande och falsk.  

Lyckligtvis känner de inte samma sak om de traditionella medierna. En majoritet av användarna anser att den politiska information de tar del av via TV, radio och dagstidningar är pålitlig. I de traditionella medierna ställs det kritiska motfrågor, alla sidor kommer till tals, och utöver det finns även flera granskande funktioner och en ansvarig utgivare som är ytterst ansvarig för att informationen som presenteras är korrekt och saklig.

Vimmerby Tidnings valbevakning drog i gång redan på försommaren med intervjuer med partiernas förstanamn på den kommunala listan. Vi har kartlagt kommunpolitikernas frånvaro vid politiska sammanträden. Vi har kartlagt vilka av de folkvalda som har dömts för brott och vad för brott det rört sig om och vi har tittat på åldersstrukturen i de olika partierna. Under de sista veckorna kommer vi intensifiera bevakningen på olika sätt, både i artiklar, men också i TV.

Det är på Vimmerby Tidning man hittar den breda och fördjupande bevakningen under valet, och självklart effekterna av utgången efter valet. På valkvällen och natten kommer man kunna följa den lokala utvecklingen via liverapportering på vår sajt.  

Precis som vid alla större händelser märker vi att intresset för vår journalistik ökar nu. Människor vill veta vad de lokala politikerna har för sig, vad de lovar och kanske framför allt om de kan leva upp till sina löften. För att öka tillgängligheten av vår journalistik under valet har vi bestämt att öppna upp vår sajt gratis i två månader för alla som skapar ett konto hos oss nu. Här kan du ta del av erbjudandet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa