Beklagligt nej till höjda sjuksköterskelöner

På Region Kalmar läns budgetfullmäktige sa Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna (Länsunionen) ”nej” till den reform Moderaterna och Kristdemokraterna föreslagit som helt genomförd skulle innebära 10 000 kronor mer i månadslön för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor.

Det blir ingen tiotusenkronorssatsning på extra yrkesskickliga sjuksköterskor i regionbudgeten. Något som M och KD, som la förslaget, beklagar.

Det blir ingen tiotusenkronorssatsning på extra yrkesskickliga sjuksköterskor i regionbudgeten. Något som M och KD, som la förslaget, beklagar.

Foto: Martin Mejia/TT

Debatt2020-12-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället gick Mattias Adolfson (S), ordförande i regionens personalutskott, till attack mot Moderaternas och Kristdemokraternas satsning som han felaktigt påstod både skulle vara dyrare och omfatta fler än vad som var med sanningen överensstämmande. Pinsamt nog hade Socialdemokraterna tabbat sig med underlaget och blandat ihop begreppen särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor med specialistsjuksköterskor.

Moderaterna och Kristdemokraternas satsning är finansierad i budget, det är en stegvis reform och för kommande år lägger vi 20 miljoner kronor mot att hedra avtalet med Vårdförbundet som i Region Kalmar län har cirka 1 800 medlemmar varav 25 procent beräknas vara särskilt yrkesskickliga enligt en gängse modell som förekommer i stora delar av region-Sverige.

Socialdemokraterna klarade inte i debatten att ta till sig att reformen ska införas stegvis utan förfasade sig över totalsumman som av naturliga skäl är mer 20 miljoner kronor eftersom det ju är beloppet vi satsar i ett första skede. Det kan tyckas något märkligt av Socialdemokraterna med tanke på att det inte når upp till kostnaderna för hyrbemanning, vilket vi med denna reform vill försöka stävja.

Hyrbolagskostnaderna har från 2010 gått från cirka 45 miljoner kronor årligen till att nu snabbt närma sig 250 miljoner kronor årligen. Det är hela skattehöjningen som genomfördes vid årsskiftet. Vad som framgick i budgetdebatten var att Socialdemokraterna saknar en plan för hur bolagsberoendet ska minska, istället ökas procentmålet för hyrbemanning från 2 procent till 5 procent i budget, vilket är mycket skattepengar – som bättre kunde användas på den egna personalen så de stannar kvar.

Länsunionens förslag till budget innehöll inte någon satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor som skulle innebära 10 000 kronor mer i månadslön och de var noga med att säga ”nej” till vårt förslag. Flera av våra tidigare förslag från andra år har inledningsvis avslagits, för att sedermera bakas in i Länsunionens budget, så vi hoppas att det kan bli aktuellt kommande år.

Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet, Region Kalmar län