Danny dissade Björkman – tävlar i Mello

Danny Saucedo är klar för Melodifestivalen 2021 – men tanken var först att han skulle programleda tävlingen tillsammans med Christer Björkman.

Danny Saucedo tävlar med bidraget "Dandi dansa". Arkivbild.

Danny Saucedo tävlar med bidraget "Dandi dansa". Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Musik2020-12-01 07:05

Danny Saucedo gör comeback i Melodifestivalen med den fartfyllda låten "Dandi dansa" – men vägen till en plats i musiktävlingen var krokig.

– Eftersom det är Christers (Björkman) sista år så frågade han mig om jag ville programleda med honom och andra artister, han ville att jag skulle vara programledare och "special guest". Väl på mötet ångrade jag mig, och kände att "jag vill tävla!", att det skulle vara kul och och oväntat, jag vill satsa lite. Det blev ett jävligt konstigt möte, säger Danny Saucedo och skrattar.

Enligt honom kommer den tidigare tävlingsproducenten i stället att leda programmet tillsammans med andra artister. Vilka är i nuläget okänt.

"Svag inför sig själv"

Danny Saucedo har fått nog av deppiga låtar från ett deppigt år. "Dandi dansa" beskriver han som ett energifyllt bidrag med en text om att man inte alltid gör som man ska, men att man ska dansa sig igenom sina problem.

– Alla vet att man borde gå hem innan klockan är tre, att man inte ska ta den där sista shoten, att man ska gå på gymmet och lägga sig i tid...

TT: Känner du själv igen dig i det?

– Absolut, jag vet vad som gör att jag mår bra men det är inte alltid jag följer det. Det finns någonting gulligt och charmigt med att människan är lite svag inför sig själv, säger han.

Allt ställdes in

Coronaåret har varit tufft för många artister, och Danny Saucedo beskriver själv hur han har blivit en "poster boy" för inställda spelningar. Under sommaren stoppade polisen hans planerade middagskonserter eftersom de räknades som allmänna sammankomster, trots att restaurangbesök utan livemusik var tillåtna. Händelsen togs sedan upp flitigt i kritiken mot hur coronarestriktionerna drabbade kulturbranschen.

– Efter att pandemin satte stopp för min show och min arenaturné hade jag en otrolig abstinens efter att få stå på scenen, jag älskar att skapa saker och det tog tvärt slut. Den enda platsen som erbjuder mig att göra det under en sådan här period är Melodifestivalen, säger Danny Saucedo.

I vanliga fall brukar SVT arrangera en stor presskonferens där de avslöjar vilka artister som tävlar i Melodifestivalen. På grund av den rådande pandemin har de i stället valt att släppa ett nytt namn i timmen under tre dagar. Danny Saucedo är den första artisten som avslöjas.

Specialbyggd scen

I stället för en festivalturné äger såväl deltävlingar som final rum i Annexet i Stockholm. Publiken får nöja sig med en plats framför tv:n.

– Det är jättetråkigt att det inte blir någon publik, men det har gjort att vi har andra möjligheter att bygga en scen. Eftersom vi är på ett och samma ställe behöver scenen inte fraktas, vi kan bygga en scen utifrån ett tv-perspektiv, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

TT: Hur jobbar ni för att minska smittspridningen?

– Vi jobbar hela tiden med coronatänk och coronaplanering, det är ingenting jag kan berätta om nu, vi vet inte vilket läge vi är i när det är dags att gå till Annexet, men vi följer utvecklingen, säger hon.

Vilka deltävlingar som artisterna tävlar i avslöjas inte förrän senare.

Fakta: De är klara för Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo – "Dandi dansa"

Julia Alfrida (blev uttagen i musiktävlingen "P4 nästa")

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!