Effektivt Häcken knäckte Hammarby

Precis som vanligt vann Häcken hemma mot Hammarby. 3–0 kan se ut som en lätt seger, men… –Inget annat lag har skapat så många målchanser mot oss i år, säger Häckentränaren Andreas Alm.

Hammarbys Jeppe Andersen deppar efter Häckens mål.

Hammarbys Jeppe Andersen deppar efter Häckens mål.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-07-05 19:35

I blåst, störtregn, sol, regn igen och en ny solglimt spelades snabb och sevärd anfallsfotboll av två lag.

Men det var bara ett lag som var effektivt.

Därför vann Häcken med 3–0 och lyfter mot tabelltoppen, samtidigt som Hammarbys jobbiga säsongsstart fortsätter.

Men stockholmarna tog ändå några kliv i rätt riktning på Bravida Arenas konstgräs.

– Jag tycker att vi gjorde vår bästa match i år. Men att det är bästa matchen säger inte så mycket, för vi har inte varit bra hittills, säger mittfältaren Alexander Kacaniklic.

Bästa för Bajen i år

Efter att Gustav Berggren hade sparkat in en målvaktsretur till 1–0 för Häcken ägde Hammarby de sista 25 minuterna av första halvlek.

– Vi spelade riktigt bra. Det bästa vi har gjort i år, säger tränaren Stefan Billborn.

De grönvita tog smarta löpningar och ökade passningstempot – mycket på ett och två tillslag. Darijan Bojanic startade de flesta attackerna när han smekte bollen till en rörlig Muamer Tankovic, som ofta slog den sista hotande passningen eller gick på eget avslut.

Men det fattades exakthet när bollen skulle nickas eller sparkas i mål.

– Vi saknade kvalitet på målchanserna. Vi har sett väldigt hackande ut förut men idag spelade vi bättre. Och vi måste börja sätta chanserna, säger Stefan Billborn.

– Vi hade ju tre-fyra hundraprocentiga lägen, säger Kacaniklic. Det är tillfälligheter. Ibland går bollarna inte in, men andra dagar gör vi mål på det här. Spelmässigt var det ett steg framåt, men Hammarby ska inte förlora med 3–0 mot Häcken.

Men det brukar sluta ungefär så här för Bajen på Hisingen. Sedan återkomsten till allsvenskan 2015 har Hammarby bara tagit en poäng av 18 möjliga borta mot Häcken. Och laget har inte vunnit där sedan 2005.

Irandust glänste

Häcken skapade sig fördelen av att spela på en tidig ledning. Och i andra halvlek avgjorde göteborgarna med några nålvassa kontringar. Norrmannen Alexander Söderlund satte enkelt 2–0. Adam Andersson prickade in 3–0 på slutet efter att en stund tidigare missat öppet mål.

Hisingslaget är obesegrat i allsvenskan och klättrade nu upp till tredje plats.

Daleho Irandust fortsätter att glänsa som den offensiva motorn i laget. Hans driv, blick och känsliga fötter gör honom till en av seriens bästa.

– Sedan jag kom till Häcken har jag upplevt honom som en talang med potential. Men från februari i år har han en helt annan nivå, säger Häckens tränare Andreas Alm, och fortsätter:

– Nu förstår jag om utländska klubbar tittar på Daleho och vill köpa honom. Nu är han där och håller riktigt hög klass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!