Einár – stjärnskott med stökig bakgrund

Den svenske rapstjärnan Einár är död. Einár, vars riktiga namn är Nils Grönberg, avled vid 19 års ålder efter att ha skjutits under torsdagskvällen.

Rapstjärnan Einár har avlidit, här på bild i december 2019, hans stora genombrottsår.

Rapstjärnan Einár har avlidit, här på bild i december 2019, hans stora genombrottsår.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Musik2021-10-22 09:26

Under 2019 gick Einár från närmast okänd 16-åring till att vara en av Sveriges mest omtalade rappare.

En video som släpptes på Youtube året före gav ringar på vattnet och med låten "Katten i trakten" spreds hans namn över Sverige.

I mars 2019 nådde den högst på singellistan och innan året var slut hade han släppt två album, som båda gick upp på förstaplatsen på den svenska albumlistan, och låt efter låt seglade upp på topplistorna, varav tre nådde förstaplatsen.

På Spotify fick han genast tiotals miljoner lyssningar och han var den mest lyssnade artisten i Sverige på strömningstjänsten det året.

På Grammisgalan året efter belönades han som årets nykomling och för årets hiphop. P3 Guld-galan hade redan utsett "Katten i trakten" till årets låt och han var en av svensk hiphops största profiler.

Många samarbeten

Framgångarna kom till stor del tack vare en publik han byggt upp via sociala medier.

– Jag tror att det inspirerar folk som inte har hunnit bli musiker än, att de kan välja någonting annat än att skriva på ett papper för att få marknadsföring och visas upp på skärmar inne i stan, sade han till TT efter att ha fått ännu ett pris, årets genombrott av Musikförläggarna.

Einár arbetade också ofta med andra artister, i våras till exempel låten "Gamora" tillsammans med Hov1, och tidigare med bland andra Sebastian Stakset från hiphop-gruppen Kartellen och Danny Saucedo.

Redan genombrottsåret kom singeln "Sema7ni", som han gjorde tillsammans med Jelassi. De två riktade då en känga till en äldre hiphop-generation och Einár rappade bland annat "Du har varit aktiv i flera år, men dina streams, jag har gjort det på ett år".

"Busfrö"

Men Einár har också uppmärksammats för att han hade refererat till vapen och droger i sina texter, något han förklarade med att han vill skildra verkligheten, bra som dålig. Han dolde inte att han hade haft problem eller att han under genombrottsåret delvis bodde på ett HVB-hem (hem för vård eller boende) i Dalarna.

På sitt tredje album, fjolårets "Welcome to Sweden", fortsatte han att referera till vapen och droger, som han tidigare kritiserats för. I titelspåret rappade han bland annat:

"Jag lovar, det jag snackar om, allt är på riktigt."

Begreppet "gangsterrap" ville han däremot inte använda. Att ta upp sin stökiga bakgrund gjorde han för att uppmärksamma problem många unga kan identifiera sig i, sade han.

– Om jag har gått fel väg betyder inte det att jag är en gangster, jag är 16 år, hur skulle jag kunna vara en gangster? Det är bättre att kalla mig ett busfrö som inte har hittat rätt väg. Då behöver man hjälpa i stället för att stämpla, sade han till TT 2019.

Fakta: Einár

Einár, eller Nils Grönberg som han egentligen heter, föddes 2002.

Han är son till skådespelaren Lena Nilsson och Erik Grönberg.

Einár började tidigt lägga upp videoklipp på sig själv där han rappar. Han slog igenom under 2019 med låten "Katten i trakten" och i juni 2019 släppte han sitt debutalbum "Första klass". Ungefär tre månader senare släppte han sitt andra album "Nummer 1".

I fjol kom tredje och fjärde albumen, "Welcome to Sweden" och "Unge med extra energi".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!