Holm: "Hjärtat säger Mondo"

Han har redan säkrat Bragdguldet – nu kan det bli ännu en tung utmärkelse. Armand Duplantis är en av favoriterna till att ta hem årets manliga friidrottare i världen. –Det är väl den bästa säsongen en stavhoppare haft, säger förre höjdstjärnan Stefan Holm.

Armand Duplantis kan ta hem priset som årets manliga friidrottare. Arkivbild.

Armand Duplantis kan ta hem priset som årets manliga friidrottare. Arkivbild.

Foto: Hussein Sayed AP/TT

Friidrott2020-12-05 05:50

Vilken vecka han har haft, Armand Duplantis.

Tisdag: Mottagare av Bragdguldet, Sveriges mest prestigefyllda idrottspris.

Torsdag: Utsedd till årets friidrottare i Sverige.

Och på lördagen har Duplantis chans på ännu en utmärkelse. Han är en av fem finalister till Internationella friidrottsförburbundets pris för årets manliga friidrottare i världen.

Dubbla världsrekord

Enligt Stefan Holm, OS-guldmedaljör i höjdhopp, finns det mycket som pekar på att 21-åringen tar hem det.

– Hjärtat säger ju "Mondo", så är det bara, och som hoppare säger hjärnan också "Mondo", säger Holm.

I februari slog 21-åringen dubbla inomhusvärldsrekord när han först tog sig över ribban på 6,17 meter i polska Torun och sedan 6,18 Glasgow. Dessutom levererade han tidernas högsta hopp utomhus med 6‚15 i Rom i september, en centimeter bättre än legendaren Sergej Bubka.

TT: Vad säger du om Duplantis säsong?

– Det har varit helt fantastiskt, så klart. Det är inte så mycket annat att säga. Det är väl den bästa säsongen en stavhoppare haft om man ser till breddnivån och antal tävlingar över sex meter. Med världsrekord som kronan på verket, säger Stefan Holm.

Varnar för Cheptegei

Samtidigt höjer han ett varningens finger för långdistanslöparen Joshua Cheptegei, som slog världsrekord på både 5 000 och 10 000 meter.

– Han har sprungit väldigt få lopp, men de han sprungit har varit desto bättre å andra sidan. Sedan har det varit mycket prat om skorna på långloppet, att det är det som gör det, men det är klart att det är trots allt den i skorna som springer också, säger han.

TT: Vem tror du tar hem det?

– "Mondo" har haft en bredare säsong, det är inget snack om det, men löpare har en förmåga att bli belönade i sådana här omröstningar. Det finns trots allt fler löpare än vad det finns stavhoppare i världen. Men jag lägger min röst på "Mondo", hands down, så är det.

"Speciellt år"

På damsidan är det desto jämnare, men Holm tror på etiopiska långdistanslöparen Letesenbet Gidey.

– Det har varit ett väldigt speciellt år och det är ingen som utmärkt sig speciellt på damsidan. Det känns väldigt öppet, men det var ett världsrekord på 5 000 så Letesenbet Gidey borde ligga ganska bra till, säger han.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har även hoppat det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

Aktuell: Tilldelades Bragdguldet och tisdags och utsågs på torsdagen till årets svenska friidrottare. Kan på lördagen få World Athletics pris för årets manliga friidrottare i världen.


Fakta: Alla nominerade till årets friidrottare

Herrar: Joshua Cheptegei, Uganda (5 000/10 000 m), Ryan Crouser, USA (kula), Armand Duplantis, Sverige (stavhopp), Johannes Vetter, Tyskland (spjut), Karsten Warholm, Norge (400 m häck).

Damer: Letesenbet Gidey, Etiopien (långdistans), Sifan Hassan, Nederländerna (medel- och långdistans), Peres Jepchirchir, Kenya (långdistans), Yulimar Rojas, Venezuela (tresteg), Elaine Thompson-Herah, Jamaica (100 och 200 m).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om