Stolpigt tv-manus om vänskap och kärlek

Sally Rooney har hyllats för sin bok "Normala människor". Kanske är det ingen slump att en framgångsrik författare står i centrum för nya romanen "Vackra värld, var är du".

Sally Rooney är en irländsk författare. Hon debuterade 2017 med romanen "Samtal med vänner". Senast gav hon 2019 ut den hyllade boken "Normala människor".

Sally Rooney är en irländsk författare. Hon debuterade 2017 med romanen "Samtal med vänner". Senast gav hon 2019 ut den hyllade boken "Normala människor".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Recension2021-10-23 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Sally Rooney

Vackra värld, var är du

Övers. Helena Fagertun

Albert Bonniers förlag

Alice heter författaren som efter ett sammanbrott har flytt Dublin för en prästgård på landet. Där träffar hon snart Felix på Tinder och bjuder med honom på en jobbresa till Rom.

Stommen i romanen är de filosofiska breven mellan Alice och bästa vännen Eileen. I breven är vänskapen enkel men i verkligheten är det svårare att navigera kvinnorna emellan. Även om Alice framstår som huvudperson så tar också Eileen och dennes ungdomsvän Simon stort utrymme.

Tinder-Felix jobbar på lager och styckena där han jämför sin vardag med Alices är bland de starkaste i boken. Lite framtvingat känns det kanske att han ska visa sig ha en fantastisk sångröst och spela fiol, som för att bevisa att han minsann har en själ även om han inte läser böcker. Framtvingad känns också den avslutande delen i romanen som utspelar sig under pandemi-lockdown.

Det blir lite ungdomsserie à la Netflix över det hela, inte minst på grund av de stolpiga chattdialogerna. Jag kommer heller inte ifrån känslan av att texten stundtals är scenanvisningar mer än något annat, som när författaren skriver: "Då la hon armen runt hans nacke, vände sig mot honom där de satt på sidan av sängen, tryckte ansiktet mot hans hals och viskade något bara han kunde höra."

"Vackra värld, var är du" har många goda intentioner, men den är inte särskilt fängslande läsning.