Varför biter inget på Johansson och Hallengren?

Inget biter på Morgan Johansson (S) och Lena Hallengren (S). De är högst ansvariga för narkotikapolitiken i Sverige.

Skribenterna är kritiska till hur de högst ansvariga ministrarna hanterar narkotikalagstiftningen.

Skribenterna är kritiska till hur de högst ansvariga ministrarna hanterar narkotikalagstiftningen.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2020-07-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Folkhälsomyndigheten, ett flertal högt ansedda forskare, V, KD och C vill utreda kriminaliseringen av eget bruk samt ett enat socialutskott vill utreda narkotikapolitiken svarar de med: "Nej; det tänker vi inte göra". Dessutom lyckas de vid ett flertal tillfällen klistra på frågan om legalisering på oss som vill utreda lagstiftningen genom ”guilt by association”. 

Detta görs medvetet. Som politiker borde man utgå ifrån forskning och evidens. Men när det gäller narkotikafrågan utgår socialdemokratin istället från ett finger i luften. Vad kan opinionen tycka? 

Inte ens vad som sägs internationellt betyder någonting för ministrarna. Signalen från FN är den narkotikapolicy som FN:s samordningsorgan United Nations System Chief Executive Board for Coordination (CEB) antog i november 2018. CEB leds av generalsekreteraren och består av de högsta cheferna för samtliga FN-organisationer samt IMF, Världsbanken och WTO: 31 organisationer. De enades bland annat om att arbeta för alternativ till straff, inbegripet innehav för eget bruk.

Vänsterpartiet anser att välfärdsstaten behöver återupprättas och det förebyggande arbetet stå i centrum för ett jämlikt samhälle. Ett samhälle med få människor som lever i utsatthet, är bra för alla. Jämfört med hur det ser ut i andra EU-länder är Sverige idag ett land där många dör på grund av narkotika. Personer med missbruk stigmatiseras och behandlas som brottslingar istället för att få den vård de behöver. Det är narkotikan som ska vara olaglig, inte de beroende.

Vänsterpartiet vill ändra lagen så att det inte längre är kriminellt att vara påverkad av narkotika. Vi anser att varje form av innehav av narkotika ska fortsätta att vara olagligt, samma sak med tillverkning och försäljning av narkotika. Så kan vi underlätta för människor att få den vård de behöver och polisen kan prioritera bättre för att minska narkotikan i samhället. I dag läggs stora resurser på att jaga droganvändarna och lagföra människor som använder droger.

De senaste åren har både droganvändningen och dödstalen i överdoser ökat i Sverige och vi är ett av få demokratiska länder där det är straffbart att ha narkotika i kroppen, vilket länge har kritiserats av missbruksexperter för att vara kontraproduktivt. Därför finns det ett stort behov av att utvärdera hur narkotikalagstiftningen, inklusive kriminaliseringen, fungerar i praktiken, då det saknas kunskap om vilka effekter som lagstiftningen fått. 

Regeringen har därför bett Folkhälsomyndigheten att ta fram förslag för att vända utvecklingen, som underlag till deras nya strategi mot narkotika som ska börja gälla nästa år. Folkhälsomyndighetens experter har nu lagt fram en ny rekommendation för att vända den tragiska utvecklingen och vill bland annat att förbudet mot eget bruk av narkotika ska utvärderas. SKR står också bakom denna rekommendation men Socialdemokraterna säger nej.

Lena Hallengren är tyvärr helt ointresserad av att utvärdera lagstiftningens effekter. Hon är övertygad om att den svenska linjen är bäst, och behöver inget bevis för det. Under hela coronakrisen har regeringen inpräntat vikten av att lyssna på Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren har många gånger uppmanat allmänheten att följa myndighetens råd. 

Men när det gäller Folkhälsomyndighetens förslag på utredning i denna fråga då är Socialdemokraterna helt emot. I denna fråga är det inte längre viktigt att lyssna på folkhälsomyndigheten. Då lyssnar Lena Hallengren och Morgan Johanson på sina inre känslor. Vi häpnar!