Vi saknar svar på tiotusenkronorsfrågan

Flera gånger har M och KD slagit sig för bröstet över sin föreslagna ”tiotusenkronorssatsning” på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor.

Tio extra tusenlappar i månaden ville den borgerliga alliansen i regionen satsa på extra yrkesskickliga sjuksköterskor. Men Länsunionen saknar svar på hur satsningen ska finansieras.

Tio extra tusenlappar i månaden ville den borgerliga alliansen i regionen satsa på extra yrkesskickliga sjuksköterskor. Men Länsunionen saknar svar på hur satsningen ska finansieras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En enkel och fullt rimlig fråga är hur detta ska finansieras. Den tiotusenkronorsfrågan ställde vi till oppositionen flera gånger på senaste regionfullmäktige. Svaret uteblev pinsamt nog. 

I en av sina artiklar har M och KD berättat att det rör sig om 450 sjuksköterskor som ska få 10 000 kronor mer i månaden i en första omgång. Vi kan berätta att detta lågt räknat kostar cirka 80 miljoner kronor per år. Men i oppositionens budgetförslag finns det enbart 20 miljoner kronor avsatta, det vill säga bara en fjärdedel av kostnaden. Dessutom föreslår M och KD att summan också ska räcka till att finansiera högre OB-tillägg och landsbygdstillägg. Sanningen är alltså att oppositionen lovar brett men håller tunt. M och KD saknar finansiering för sitt förslag.

Vi i Länsunionen ser till att göra verkliga förbättringar för medarbetarna. Vi kan inte lova guld och gröna skogar, men det vi lovar och föreslår håller vi samt har finansiering till. I vår budget tar vi ytterligare steg för att utradera oskäliga löneskillnader, ett arbete som redan har givit goda resultat. Vi ser också till att höja friskvårdsbidraget och skapa större möjligheter till utbildningsanställningar. Alla våra förslag är till sista kronan finansierat och kommer att genomföras. I vår värld är det viktigt att hålla givna löften och inte lova mer än vad man kan förverkliga. 

M och KD svartmålar och vantolkar också medarbetarnas syn på regionen som arbetsgivare. Oppositionen plockar exempelvis ut vissa frågor ur den så kallade medarbetarenkäten och ignorerar andra svar som inte passar in i den mörka bild de vill måla upp. Vi i Länsunionen tar seriöst på medarbetarnas synpunkter och menar att det är viktigt att redovisa hela bilden.

M och KD har flera gånger refererat till en enskild fråga i enkäten, den om regionen som attraktiv arbetsgivare. Deras påstående om att det endast skulle vara 14 procent som tycker att regionen är attraktiv stämmer inte. Deras sätt att redovisa resultatet blir missvisande. Fakta är att 52 procent av medarbetarna antingen instämmer eller till fullo instämmer i påståendet att regionen är en attraktiv arbetsgivare. 31 procent kunde inte uppge varken eller. Förhållandevis låga 13 procent svarade att regionen inte är en attraktiv arbetsgivare. 

Precis som i lönefrågan är vi givetvis inte nöjda. Vi har högre ambitioner och kommer fortsätta arbeta för att både höja lönerna och få fler medarbetare att tycka att arbetsgivaren är attraktiv. Men vårt arbete bedrivs seriöst och långsiktigt och vill inte ge sken av att det finns någon ”quick fix”. Det är den stora skillnaden mellan oppositionen och majoriteten.

Mattias Adolfson (S), regionråd och ordf i personalutskottet
Anette Rogö (C), ledamot personalutskottet
Sebastian Hallén (L), ledamot personalutskottet