Woody Allens film stoppades: nu visas den i Sverige

Länge såg det ut som om jag aldrig skulle få se Woody Allens senaste film, "A rainy day in New York".

Timothée Chalamet och Elle Fanning i "A rainy day in New York", som nu går att se på fler strömningstjänster i Sverige.

Timothée Chalamet och Elle Fanning i "A rainy day in New York", som nu går att se på fler strömningstjänster i Sverige.

Foto: Scanbox entertainment

Filmspaning2020-06-23 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den skulle ha premiär 2018, men distributören Amazon bröt sitt kontrakt med Allen. Så småningom visades den i några europeiska länder, men inte i Sverige. Ett tag övervägde jag att köpa den på dvd med polsk textremsa. Det var enda alternativet.

Plötsligt hittade jag den till min överraskning på strömningstjänsten SF Anytime. Jag såg den omedelbart, rädd att den skulle tas bort om någon åsiktspolis fick syn på den. 

Att Woody Allen anklagas för ett sexuellt övergrepp mot sin och Mia Farrows adoptivdotter, Dylan, har varit känt sedan 1992. Som vuxen har hon upprepat anklagelsen, och Allen har upprepat sitt nekande. Han har jobbat vidare som vanligt och gjort en ny film varje år, och hans publik har kunnat se dem.  

Men efter metoo tog en rad skådespelare avstånd från Allen, och det var då Amazon fick kalla fötter. 

"Jag trodde att min kollegor skulle ställa sig på min sida. Jag tänkte mig inget stort, bara lite demonstrationer, kanske handgemäng med polisen, några brända bilar", skrev Woody Allen, enligt The Guardian, i sin memoarbok. Den blev också stoppad först, men kom ut på ett annat förlag.   

Jag har alla Woody Allens 46 filmer på dvd. "A rainy day in New York" är den fyrtiosjunde. 

Hur många handlar om äldre män som träffar yngre kvinnor? Inte så många som man kan tro. Hur många har Woody själv i rollen som neurotisk, judisk intellektuell på Manhattan? Inte tillräckligt många.

I den här spelar Timothée Chalamet en yngling som gillar svartvita filmer, jazz och allt annat Woody Allen älskar. Elle Fanning spelar hans naiva flickvän. Hon ska intervjua en regissör, vilket leder till en rad möten med äldre kulturmän som uppvaktar henne. 

Miljöerna, Vittorio Storaros foto, musiken, dialogen, allt är i toppklass. Men manuset skaver. 

Elle Fanning begränsas i sin roll som dum blondin, särskilt om man jämför med hennes roll som Katarina Den Stora i HBO-serien "The great". Kulturmännens dans kring henne har passerat bäst-för-datum, och när Woody Allen introducerar en prostituerad kvinna som räddande ängel känns han lite för omodern. 

Nästa film, nr 48, spelar Woody Allen, 84 år, in i Spanien. I boken skriver han om hur spännande det är att vara en konstnär i exil: 

"Som Henry Miller, DH Lawrence, eller James Joyce. Jag ser verkligen mig själv som en av dem. Och det är när jag når den punkten som min fru brukar väcka mig och påpeka att jag snarkar."