Asap Rocky kvar i häktet

Den amerikanske artisten Asap Rocky blir kvar i häktet, på sannolika skäl misstänkt för misshandel, beslutar Stockholms tingsrätt.

Det är djupt orättvist, säger advokaten Slobodan Jovicic.

19 juli 2019 14:25

Tingsrätten motiverar sitt beslut att Asap Rocky ska stanna kvar i häktet med att han fortfarande kan fly. Åklagaren har nu fram till den 25 juli på sig att väcka åtal.

Beträffande min klient så anser jag att det är fel, han är en världskänd artist. Det har varit en enorm uppståndelse i medier, och då kan man fundera om det är rimligt att tro att han skulle undandra sig rättvisa, säger Jovicic på en presskonferens.

Han påpekar att Asap Rocky – om han inte hade blivit häktad – inte skulle ha någon anledning att fly, eftersom han om han återkommer till Europa i så fall riskerar att gripas igen. Straffet han riskerar för brottet är villkorlig dom och böter.

Jag tror dessutom att han blir frikänd.

Slobodan Jovicic vänder sig också mot den avvägning som domstolen har gjort, där inlåsningen ska vägas mot intresset av att den misstänkte inte undandrar sig rättvisa.

Asap Rocky har en väldigt potent ekonomisk förmåga. Han skulle till exempel kunna ta in på ett hotell, lämna i från sig sitt pass och gå och anmäla sig hos polisen varje dag. Det finns musikstudios även i Sverige.

Häktades efter konsert

Tidigare i sommar kom Asap Rocky till Stockholm för att uppträda på festivalen Smash x Stadium. Den 30 juni hamnade han och två personer från hans entourage i handgemäng med en ung man i centrala Stockholm. På en videofilm från händelsen syns artisten kasta mannen i marken och följa upp genom att rikta flera slag mot honom.

Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, genomförde sin konsert två dagar efter incidenten. Han greps senare av polis och har suttit häktad i två veckor, vilket har tvingat honom att ställa in flera konserter.

Dagens häktningsförhandling hölls i en rättssal där åhörare skiljs från jurister och den misstänkte av en vägg av säkerhetsglas. Åhörarläktaren var fylld till gränsen.

Minister träffade UD

Under fredagen och lördagen befinner sig Carl Risch, biträdande utrikesminister i USA med ansvar för konsulära ärenden, i Sverige. Risch besökte Asap Rocky på Kronobergshäktet på fredagen, men lämnade inga kommentarer när han lämnade häktet.

Den biträdande ministern träffade även företrädare för justitiedepartementet och UD:s konsulära enhet. Mötet var på tjänstemannanivå.

"Besöket är ett konkret exempel på det omfattande och välfungerande konsulära samarbetet mellan USA och Sverige. Länderna håller regelbunden kontakt i konsulära ärenden", skriver UD i ett mejl till TT. Några ytterligare kommentarer vill UD inte lämna.

Flera häktade

Även två män från Asap Rockys sällskap har suttit häktade med misstanke om misshandel. Båda omhäktades under fredagen.

En av de misstänkta har i sin tur gjort en motanmälan mot mannen som utsattes för den misstänkta misshandeln. En förundersökning har inletts gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Sedan i går (torsdag) är han delgiven misstanke om brott. Rubriceringarna är inte klara enligt åklagaren, men det är misshandel alternativt ringa misshandel, försök till misshandel och ofredande. Min klient förnekar brott. Hans uppfattning är att han har utsatts för brott, berättar hans advokat Magnus Strömberg.

Hans klient är på fri fot, men vågar knappt gå ut, berättar han.

Han mår inte bra. Det här är påfrestande för honom. Dels på grund av själva händelsen och de skador han fick, dels på grund av den enorma uppmärksamhet som är kring detta.

Rättad: En tidigare version innehöll fel brottsrubricering för Asap Rocky.

Fakta: Protester mot häktningen

En rad stora artister, bland dem Nicki Minaj, Kanye West och de svenska dj-stjärnorna Swedish House Mafia, har tagit ställning för Asap Rocky och kräver att han släpps ur häktet.

Även framträdande amerikanska politiker protesterar mot beslutet att frihetsberöva rapparen. USA:s tidigare ambassadör till Sverige Mark Brzezinski har skrivit till utrikesminister Margot Wallström (S). Kongressledamöterna Hakeem Jeffries och Andre Carson, båda medlemmar i Demokraterna och i den afroamerikanska sammanslutningen "Congressional Black Caucus", anser att Asap Rockys mänskliga rättigheter kränks av svenska myndigheter. Tillsammans med bland annat Adriano Espaillat från kongressens latinamerikanska sammanslutning har de manifesterat utanför Kapitolium i Washington DC.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har sagt till Dagens Nyheter att en svensk medborgare knappast skulle hållas häktad under omständigheterna.

Utrikesminister Margot Wallström har svarat att regeringen inte lägger sig i frågan: "I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana här ärenden".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT