Bussbojkottade innan Rosa Parks

Historiegranskarna i "Fejk" är tillbaka med en ny säsong. I år tar radioprogrammet en tur längs Vasaloppsspåret och lyfter fram Rosa Parks bortglömda föregångare.

19 juli 2019 10:56

Rosa Parks är en av den amerikanska medborgarrättsrörelsens allra största ikoner. Den 1 december 1955 vägrade hon lämna sin plats på bussen i Montgomery i delstaten Alabama. Hon hade inte ens satt sig på ett säte markerat med “whites only”, utan i sektionen lite längre bak där svarta fick sitta så länge ingen vit person tvingades stå. När platserna för vita blev fulla måste de svarta passagerarna ge plats. Rosa Parks vägrade och greps av polis.

En trött sömmerska som agerade i stunden, det är den bilden många har av händelsen. Men Rosa Parks var en drivande medlem av den lokala medborgarrättsrörelsen. Bussaktionen var välplanerad och Parks var inte heller den första att göra något liknande.

Åtta månader tidigare hade 15-åriga Claudette Colvin klivit ombord på en buss, vägrat resa på sig, gripits och låsts in i en fängelsecell, säger journalisten Anna Charlotta Gunnarson.

Parks blev en ikon, Colvin glömdes bort

Hon leder och producerar tillsammans med David Silva radioprogrammet “Fejk”, där de synar välkända historiska skeenden med nya ögon och öron. Den 20 juli startar den tredje säsongen och “Fejk” frågar sig varför Parks blev en ikon och Colvin bortglömd.

Dåtidens moral var avgörande, tror Anna Charlotta Gunnarson.

Claudette Colvin blev gravid. Hon var bara 15 år, det såg inte alls bra ut. Hon var väl inte en tillräckligt uppburen person att hänga upp historien kring.

Efter att Rosa Parks ärende fastnat hos det lokala rättsväsendet blev det ändå Claudette Colvin och tre andra kvinnors ärenden som drevs till högsta domstolen och som låg till grund för en ny lagstiftning som förbjöd segregerad kollektivtrafik.

Gustav Vasa anlitade storyteller

“Fejk” synar även Gustav Vasa och hur hans flykt undan danskarna har beskrivits i historieböckerna.

I slutet av sitt liv anlitade han en storyteller som nedtecknade hans äventyr och gjorde honom till en bragdkung, en idol och nästan en seriefigur som lurar danskarna, säger Anna Charlotta Gunnarson.
Vi har ett behov av idoler och kultfigurer. Hela populärkulturen och även religionen hängs upp på starka symboliska gestalter som man kan beundra och spegla sig i. Vi har ett behov av förenkling. Att sätta sig in i stora skeenden tar tid och det blir inte lika glamoröst.

Kvinnor som vanliga svin

Anna Charlotta Gunnarson gläds över att dagens forskare har börjat lyfta fram kvinnor ur historien, men hon har också börjat tröttna på alla hyllningsporträtt.

Jag såg ett avsnitt av “Feminist frequency” på nätet om den kinesiska piraten Ching Shih. Hon framställdes som så himla cool. Hon högg huvudet av folk och hon var “minsann ingen man satte sig på”. Det är lite så nu, att kvinnor är tuffa och härliga vad de än har gjort. Men det kommer väl att lugna sig och de får vara vanliga svin de också.

Fakta: Ny säsong av “Fejk”

Den tredje säsongen av "Fejk" har premiär den 20 juli klockan 11.03 i P4. Programmet sänds sju lördagar i följd och kommer även att finnas tillgänglig som poddversion och på UR Play.

Gustav Vasa, Rosa Parks, skådespelaren Merle Oberon, klackskor och det mytologiska riket Eldorado är ämnen som avhandlas under årets säsong.

Programledare är Anna Charlotta Gunnarson och David Silva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Gustavsson/TT