Filmrecension: Mästerligt om lurig familj

Årets Guldpalmsvinnare "Parasit" är en klurig, rolig och lätt gastkramade historia där skenet bedrar – på många nivåer. Den mästerlige sydkoreanen Bong Joon-Ho får säkerligen hämta fina priser även på Oscarsgalan.

18 december 2019 13:33

Familjen Kim bor en halvtrappa ned i ett risigt bostadsområde i en storstad som förmodligen är Seoul men lika gärna skulle kunna vara en urban storstad var som helst i världen.

Familjen – mamma, pappa och de två vuxna barnen – har i princip inga pengar, livnär sig på osäkra, tillfälliga jobb och blir glada när de kan snylta på någon annans wi-fi. Deras lilla råtthål är inte minst väldigt utsatt vid de skyfall som verkar öka i styrka och frekvens. Bor man nära avloppssystemet vet man hur illa det kan gå när översvämningen är ett faktum.

När sonen i familjen får chansen att bli privatlärare åt dottern i en rik familj, öppnas plötsligt nya möjligheter även för de andra familjemedlemmarna. Med tvivelaktiga metoder blir de en efter en anställda i den rika familjen. Ett lyxhus på en vältempererad kulle, fyllt av god mat, dryck och privilegier blir tillgängligt för familjen Kim, som inte tvekar att utnyttja läget.

Ett herrskap och tjänstefolk-arrangemang som verkar gynna alla parter utvecklar sig alltså. Eller? När den sydkoreanske Bong Joon-Ho är i farten skruvas situationen som regel till, och "Parasit" är inget undantag.

Med sina tidigare filmer, som skräckfilmen "The host" (2006), science fiction-historien "Snowpiercer" (2013) och Netflix-samarbetet och fantasydramat "Okja" (2017), har regissören positionerat sig som en utforskare av olika genrer. Men de originella historierna behandlar ofta likartade teman, som klassmotsättningar och globala hot mot mänskligheten – utan att det blir för tungt.

Han är inte rädd för att vara konstnärligt egensinnig, lättillgänglig och oavbrutet underhållande samtidigt, vilket är en liten sensation i sig.

Regissören har i intervjuer jämfört sig med Hitchcock i sitt stämningsbygge och sökande efter originalitet och den iakttagelsen känns pricksäker; "Parasit" är lustfyllt berättad, på ytan, men därunder lurar bråddjup.

På sitt eget vis åstadkommer Bong Joon-Ho och de skickliga skådespelarna en social satir som skildrar vår nutida empatilösa samhällsutveckling och dess eviga kretslopp av förlorare.

Det är gastkramande vackert att se på.

Fakta: Parasit

Originaltitel: Gisaengchung

Genre: Dramakomedi

Premiär: 20 december 2019

I rollerna: Choi Woo-Shik, Park So-Dam, Chang Hyae-Jin med flera

Regi: Bong Joon-Ho

Speltid: 2 timmar 12 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!