Dale var känd som "kungen av surfgitarr" för sin ledande roll inom genren surfrock, som populariserades i Kalifornien på 1960-talet.

För den breda publiken är han främst känd för sin version av låten "Misirlou", ett traditionellt musikstycke från Mellanöstern, som användes i Quentin Tarantinos film "Pulp fiction" från 1994.

Dale föddes som Richard Anthony Monsour i Boston 1937. Han hade libanesiskt påbrå och spelade i unga år traditionell arabisk musik med sina släktingar, vilket förblev en stark influens i hans musikskapande och hjälpte till att introducera arabiska tonskalor i västerländsk populärmusik.

I samarbete med den legendariske gitarrbyggaren Leo Fender bidrog Dale under det tidiga 1960-talet till framsteg inom gitarrbyggen och elektrisk gitarrförstärkning.

Med sin Fender Stratocaster-gitarr med extra tjocka strängar, sina stora och kraftfulla förstärkare och sin energiska tremolo-spelstil inspirerade han världskända rockgitarrister som Jimi Hendrix och Eddie Van Halen.

"Den banbrytande, nydanande, garageskakande, surfande briljansen hos Dick Dale kan aldrig överskattas... vila i frid!", skriver den brittiske skådespelaren och rocksångaren Michael Des Barres på Twitter.