Hon läser "Nyårsklockan" på nyårsafton

Skådespelaren Lena Endre tar över traditionen att läsa Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan" från Sollidenscenen på Skansen på nyårsafton.

3 december 2019 09:10

"Jag är både hedrad och glad för detta fina uppdrag. Känner historiens vingslag och kollegornas andedräkt i nacken med en viss bävan. Men otroligt glad är jag", säger Lena Endre i ett pressmeddelande.

Programledare för sändningen från Skansen är Sanna Nielsen.

"Det är en ära att få leda nyårssändningen för SVT. Jag kan inte tänka mig att fira ett nytt år på bättre sätt än att få göra det tillsammans med så många människor som är med oss på plats och som tittar på programmet just då", säger hon i ett pressmeddelande.

Medverkar i sändningen gör även "Idol"-profilen Tusse Chiza, Victor Crone, Stina Wollter och Anna Stadling, kören Get up soul choir, Rickard Söderberg samt Jakob Hellman.

Alternativa versioner

Lena Endre tillhör Dramatens fasta ensemble och är både skådespelare och regissör. Hon tar över hedersbetygelsen efter skådespelaren Mikael Persbrandt, som läste dikten i fjol.

Det valet skapade debatt, i svallvågorna efter metoo, vilket bland annat ledde till att omkring hundra kvinnliga skådespelare framförde en alternativ version av dikten i en video på Youtube.

Förra året tog även TV4 upp kampen om nyårstittarna och anlitade skådespelaren Maria Lundqvist för att läsa en alternativ version av "Nyårsklockan" i "Bingolottos" nyårsspecial.

"Tolvslaget på Skansen" sänds i SVT 1 den 31 december kl 23.15.

Fakta: "Nyårsklockan" på Skansen

Alfred Tennysons dikt publicerades första gången 1850 och heter "Ring out, wild bells" i original. Edvard Fredin gjorde den svenska översättningen. Sedan mitten av 1890-talet har den reciterats inför publik på Skansen i Stockholm, dock med vissa uppehåll.

Sedan nyårsafton 1977 sänds nyårsfirandet i SVT och dikten har sedan dess framförts årligen av: Georg Rydeberg (1977–1981), Jarl Kulle (1982–1996), Margaretha Krook (1997–2000), Jan Malmsjö (2001–2013), Loa Falkman (2014), Malena Ernman (2015), Pernilla August (2016), Krister Henriksson (2017) och Mikael Persbrandt (2018).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT