Svensk Handels förutsägelse om nytt köprekord basuneras ju gärna ut så här års i tidningarna liksom att julbocken i Gävle förvandlats till askhög (dock inte förra året!). Huvudvärk då? Det är en lite nyare tradition, detta att Handelsanställdas förbund larmar om sina medlemmars väl och ve i julhandeln. ”Julmusiken är tortyr för oss som jobbar” heter det i rapporten, som kom härom veckan.

Det handlar bland annat om att musiken spelas i för korta slingor, så att samma välkända - och slitna - låtar hinner upprepas många gånger under en arbetsdag. Julen är en tungt traditionsbunden högtid och det gäller också i högsta grad dess musik. Jullåtarnas jullåt, Bing Crosbys ”White Christmas”, fyller 80 om några år, men lär knappast kvittera ut pension på länge än. Och de låtar, som uppfattas som färskare, är ofta mer än 30 år gamla. Både ”Last Christmas”, ”Mer jul”, ”Do they know it’s Christmas?” och ”Tänd ett ljus” kom till på 1980-talet.

Så finns det en lösning för huvudvärksdrabbade expediter och alla vi, som får obehagskänslor när Wham! och Triad spelas för sjuttielfte gången? Självklart! Prova min jullista, som du ser här intill, fylld med inspelningar daterade 2018. Med ett par undantag består den av musik, som inte spelats in tidigare. Lägg därtill att sju av de tio alstren inte har ”jul” eller ”Christmas” i titeln, något som varit snudd på obligatoriskt tidigare. En effekt av att artister vill att deras låtar ska kunna framföras året runt. Funkar bäst när julanknytningen är mer diskret förpassad till låtens text.

Artikelbild

| Sufjan Stevens, vinterns ensammaste man?

Låtlistan mjukstartar när duon Klockrent! knyter an till det som varit genom att låna upplägget från ”Tänd ett ljus”: a cappella-sång, fingerknäpp och en förhoppning om att julen ska skänka lugn och tröst. Men det vågar inte danska sångerskan Nabiha räkna med. Hon är fortfarande kär i honom, som nyss gjort slut, och vad hjälper då mysigt knastrande brasor och bjällerklang? ”Holiday feels” är en stiligt retro-doftande anrättning i Amy Winehouse-anda.

Ord som ”holiday”, ”winter” och ”snow” är populära substitut i jullåtstitlar, som i bidraget från Norah Jones. Det har gått två år sedan hennes senaste album, men Norah känner ingen brådska att ge ut ett nytt. Hon är, som hon säger, nöjd med att styra sin karriär framåt en låt i taget just nu. Följaktligen har det kommit fyra stycken under årets gång. ”Wintertime” är den senaste, gjord i samarbete med sångaren och gitarristen Jeff Tweedy från bandet Wilco.

I tjugo år har amerikanen Sufjan Stevens producerat mjukt drömsk musik i korsningen mellan folkmusik och pop. ”Lonely man of winter” skrev han för elva år sedan och gav bort till en annan artist, men nu är den inspelad för första gången av Stevens själv. Hans villrådiga tankar kring ensamhet i vinter- och juletid skjuts snabbt undan av Annie LeBlanc. Hon drömmer om ett perfekt pepparkaksbak, en kyss under misteln och är övertygad om att julen kommer att fyllas med snö.

Annie, som just fyllt 14 denna månad, är en representant för den unga generationen av youtubare. Hon har över tre miljoner prenumeranter på sin kanal på videosajten, vilket ställer Jocke och Jonna i lä. Aloe Blacc är på allra bästa humör när han med soulfunkig attityd sänder iväg ett ”God jul” till vänner och släktingar och alla han möter. Blacc blev ett namn via hiten ”I need a dollar” och senare även som sångare i Aviciis succélåt ”Wake me up”.

Artikelbild

| Rebecka Karlsson laddar upp inför Mello med att släppa en jullåt.

Vi stannar i soulens land hos John Legend, som tar sej an en låt Stevie Wonder var först med att spela in på 60-talet. Femtio år senare förgyller Stevie denna tolkning med ett munspelssolo. Ännu äldre, från 40-talets slut, är ”Blue Christmas”, den låt som kanske bäst beskrivit våndan i att spendera en jul utan sin käresta. Mest känd är versionen med Elvis Presley och i låtlistan hörs den i en färsk tolkning av Albin Lee Meldau. Samme Albin som fängslade tv-tittarna i höstens ”Så mycket bättre” med sin röst och intensiva närvaro.

Om två månader är det dags för ett annat stort tv evenemang, Melodifestivalen. Rebecka Karlsson tävlar där för första gången och hon är bara en av flera deltagare som värmer upp för den kommande fajten med att ge ut en jullåt. ”A Christmas baby” handlar inte om barnet i krubban eller en önskan om att sätta ett eget barn till världen. Nej, här pratar vi vuxen baby när Rebecka söker en man att älska. Helst ska han få plats i hennes ”Christmas stocking” enligt texten.

Artikelbild

| Albin Lee Meldau tolkar julklassiker.

Detta att hänga upp en stor strumpa vid öppna spisen på julafton, som tomten kan fylla med klappar, är ju ett typiskt amerikanskt fenomen. Men gemensamt för barn oavsett nationalitet lär vara motviljan mot mjuka paket. Galenskaparna och After Shave gjorde en gång låten ”Min ständiga julklapp” om pojken som varje år får en keps och en halsduk. Sista låten i låtlistan handlar om samma besvikelse. Rockabilly-frälste amerikanen JD McPherson har skrivit en kul text om killen, som varje år i sin julstrumpa hittar - strumpor! God jul!