Mabel lever redan drömmen

Det svenska stjärnskottet Mabel har nått hundratals miljoner strömningar med sin musik. Nu berättar 23-åringen om vad som förvånar henne mest med kändisvärlden.

Alla är lika rädda, osäkra och nervösa, oavsett hur framgångsrik man är, säger hon.

19 april 2019 09:52

Efter att ha tagit studenten på ett musikgymnasium i Stockholm valde Mabel McVey att lämna landet för att satsa på en karriär utomlands, London närmare bestämt.

Hennes första singel "Know me better" släpptes under 2015, två år senare kom genombrottet med låten "Finders keepers". Men att ge sig in i musikbranschen som 18-åring och att hitta sin egen röst var långt i från enkelt.

Jag signades när jag var väldigt ung och kände mycket press. Jag tänkte "gud, vill de att jag ska vara på det här sättet" och gjorde musik för andra ett tag. Sedan insåg jag att jag svek mig själv genom att göra det, den insikten förändrade allting, berättar Mabel McVey.

Nervös på scenen

Hennes mest populära låtar just nu, "Don't call me upp" och "Ring, ring" , har sammanlagt över 220 miljoner strömningar på Spotify. Under Grammisgalan 2018 blev Mabel McVey nominerad i kategorin årets nykomling, men det är i Storbritannien som hon har sin största publik.

Jag lever redan drömmen, det är det här jag alltid har drömt om, säger hon.

TT: Vad blev du mest förvånad över när du klev in i kändisvärlden?

Att alla är lika rädda, osäkra och nervösa, oavsett hur framgångsrik man är. Det finns en tröst i det, att folk fortfarande blir nervösa och att det aldrig kommer att försvinna, säger Mabel McVey, och berättar att hon alltid har "fjärilar i magen" när hon står på scenen.

"Vill ge tillbaka"

Mabel planerar att släppa sitt debutalbum den 12 juli i år, och enligt henne är de två senaste årens skapande en ledtråd till vad som komma skall: roliga upptempolåtar man kan dansa till.

Jag har fått väldigt mycket självförtroende av att göra det här albumet och det vill jag ge tillbaka till människor. Jag vill att de ska må bra och ha attityd, tycka de är grymma, säger hon.

Mabel McVey kommer från en riktig musikfamilj. Förutom föräldrarna Neneh Cherry och Massive Attack-producenten Cameron McVey, är hon systerdotter till Eagle-Eye Cherry och Titiyo. Men det har alltid varit viktigt för henne att stå på egna ben som artist.

Jag växte upp bland många kreativa personer och när jag var yngre uppmuntrade de mig att prata om och göra musik. Men de är mina föräldrar, och de har påverkat mig som mamma och pappa, inte som artist och producent, säger hon.
Fakta: Mabel McVey

Mabel McVey föddes 1996 i Spanien, växte upp i Sverige och är nu bosatt i London.

Hon är dotter till sångaren och låtskrivaren Neneh Cherry, och Massive Attacks producent Cameron McVey.

Mabel slog igenom under 2017 med singeln "Finders keepers" och har sedan dess släppt flera hitlåtar, till exempel "Ring, ring" och "Don't call me up".

2018 nominerades hon till årets nykomling på Grammisgalan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT