”Sator Arepo… Boterska, trollkona eller bara en vanlig käring?” är namnet på den föreställning som har sin premiär på Smultronboda mellan Edsbruk och Överum i dag, lördag (6 april). Gruppen har besökt Smultronboda åtskilliga gånger och i år kommer de med en helt ny föreställning.

– De bjuder på tolkningar av berättelser från våra trakter och övriga Sverige. Kärringtemat passar ju bra nu inför påsk, säger Eva Lis Mattson som driver Smultronboda tillsammans med sin man Krister Mattsson.

Föreställningen handlar om magi, besvärjelser, om att bota och förhäxa. Både om de som utövade detta och de som blev hjälpta eller drabbade. Och om de som utnyttjade situationen.

– De brukar säga att deras föreställningar är berättelser med musik, låt och olåt, säger Eva Lis Mattsson.

Medlemmarna i Ingrid, Marie och Astrakan består av trion Ingrid Frykmo, Maria Wiedersheim-Paul och Håkan Frykmo. Under lång tid har de, var för sig och i olika sammanhang, arbetat med berättande, mystik, musik och dans, skriver de på sin hemsida. Håkan Frykmo är riksspelemannen som spelar klarinett, flöjter, cittra och allehanda tonverktyg men använder även dans och ord. Maria Wiedersheim-Paul har under många års tid berättat sagor och sägner för både barn och vuxna. Ingrid Frykmo arbetar som museipedagog på Skansen och i årets föreställning, agerar, dansar och sjunger hon.

Fotnot: Sator Arepo är en magisk formel och ett välkänt kryptogram. På Gotland finns en sator-arepo-formel ingraverad på ett silverfat daterat till 1300-talet. Den var en vanlig skyddsformel under medeltiden, i synnerhet mot sjukdom och vådeld. Källa: Wikipedia.