Tillsammans med veteranen Edward af Sillén kommer Charlotte Perrelli att kommentera årets Eurovision Song Contest i SVT. På radiostationerna i Tel Aviv spelas hennes "Take me to your heaven" från 1999 som uppladdning inför årets tävling.

Det här är första gången Eurovision Song Contest äger rum i Tel Aviv, tidigare har tävlingen arrangerats i Jerusalem. Charlotte Perrelli upplever en helt annan frihet kring årets arrangemang.

Det går inte att jämföra med Jerusalem för 20 år sedan. Det var trasiga fasader och kändes verkligen som det man läser om i historieböckerna. Tel Aviv är som Dubai, säger hon.
Artikelbild

| Charlotte Perrelli och Edward af Sillén kommenterar årets Eurovision Song Contest i SVT.

Raketer och flyganfall

Säkerhetsläget i landet har trots allt varit på tapeten inför årets tävling. Bara någon vecka före Eurovision Song Contest avlossade militanta grupper flera hundra raketer mot Israel, som svarade med flyganfall mot mål i Gazaremsan.

När man sitter i Sverige och försöker förbereda sig mentalt på någonting man inte vet så mycket om är det klart att man blir påverkad av rapporterna. Jag var osäker på vad jag skulle förvänta mig. Men från sekunden jag kom hit omvandlades min oro till respekt för staden, den är enormt varm och välkomnande, säger Edward af Sillén.

Att staden inte har vana av att arrangera Eurovision Song Contest märks. Repetitionerna har kantats av tekniska problem, fler än vanligt, bedömer Edward af Sillén, som gör sitt nionde år som kommentator. Speciellt är det tekniken kring ljuset som har strulat.

När de repeterar bit för bit och sedan ska sätta ihop allt kan det vara lite svårt i övergångarna, säger han.

Åtta års erfarenhet

Men strulet påverkar inte duon, som känner sig redo att ta sig an tävlingen.

Edward är tryggheten i det här, han har gjort det i åtta år. Jag ska vara bisittare och vara med och förgylla lite, säger Perrelli.

TT: Hur förhåller man sig till att det här är ett politiskt känsligt land när man ska skämta om tävlingen?

Jag vill ha ett klimat där man kan skämta om allting. Jag skämtar enormt mycket om mig själv, men det finns en balansgång och jag hoppas att folk känner att vi hanterar det på rätt sätt. Men programmet kan vi leka med och skämta om, det finns så många möjligheter till det, säger Edward af Sillén.