Johan Cronemans debutbok berör på djupet

Att läsa Johan Cronemans självbiografi "Jag är olyckligt här" är sorgligt, roligt och inte minst befriande.

Johan Croneman är född 1955 i Norrköping. Han är journalist, filmkritiker och ständig krönikör i Dagens Nyheter. "Jag är olyckligt här" är hans första bok.

Johan Croneman är född 1955 i Norrköping. Han är journalist, filmkritiker och ständig krönikör i Dagens Nyheter. "Jag är olyckligt här" är hans första bok.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Recension2020-11-28 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självbiografi

Johan Croneman

Jag är olyckligt här

Mondial

För en kort stund var jag rädd att Johan Cronemans bok skulle vara som det vanligaste sommarpratet: "Jag hade det svårt men jag kom över det och blev framgångsrik och är nu en bättre människa." Men det går fort över och varför skulle jag tvivla på den person som har levererat så många tänkvärda krönikor genom åren, om det så har varit om populärkultur eller om sport. Hans återkommande avtryck i främst Dagens Nyheter är alltid läsvärda, även de sportsliga där jag egentligen inte är så intresserad av ämnet. Det om något säger mycket om hans stilkänsla och engagemang.

"Jag är olyckligt här" tar avstamp i en hjärtinfarkt som drabbar Croneman i Tyskland 2017. I ett antal korta kapitel varvar han sedan rena återblickar, filosofiska tankar om tillvaron och en och annan dikt. Det är ett ovanligt osminkat berättande där han inte väjer för att berätta om sina tillkortakommanden. Här finns en svart humor som gör läsningen uthärdlig och även om boken är både personlig och privat så blir den också en allmängiltig betraktelse över den "lilla tid vi leva här".

Croneman skildrar sina missbruk där alkohol och spelande är de främsta. Han sviker gång på gång såväl vänner som partners och barn. Visst låter han det skymta en barndom med en pappa som inte är den enklaste – men han skyller aldrig ifrån sig. Det är starkt berörande och det mynnar inte ut i någon katharsis eller försoning. Men det är befriande läsning.