L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen. Partiet föreslår också att varje person bör få ett eget hemtjänstteam och att personalen bör vara fast anställd. Dessutom bör ett språkkrav införas för personalen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2020-06-05 09:45

Liberalerna efterlyser också en nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Fler fast anställda undersköterskor och sjuksköterskor bör också införas.

– Många av våra äldre träffar alldeles för många, ibland upp till 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, så kan vi inte ha det, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.

Liberalerna vill därför införa egna hemtjänstteam som baseras på individuell bedömning. Målet ska vara att halvera antalet personer som kommer hem till omsorgstagare till i snitt åtta personer.

Nationell strategi

Arbetsvillkoren och anställningsformerna måste förbättras inom äldrevården, enligt Liberalerna.

– Det är alldeles nödvändigt att dra upp en nationell strategi för äldrevården. De som ska arbeta i detta krävande yrke måste ha en fast anställning, det går inte med timanställda och korta anställningar, säger Barbro Westerholm (L).

I dag får kommunerna inte anställa läkare. Det vill Liberalerna ändra på. Äldrevården måste kunna anställa läkare, och varje kommun ska ha en chefsläkare.

För att öka kunskapen och forskningen om äldreomsorgen vill Liberalerna satsa 100 miljoner kronor till studier om hur kvaliteten ska stärkas. Partiet vill också att forskningsresultaten omsätts i praktiken. Därför föreslår man inrättandet av ett kunskapscentrum för äldreomsorgen.

Hur mycket det skulle kosta att genomföra övriga förslag, till exempel hemtjänstteam och fler fasta anställningar, har partiet ingen prislapp på.

– Men det klart att det kan kosta en slant, säger Barbro Westerholm.

Långsiktig trygghet

Vid sidan av krav på bättre utbildad personal inom äldreomsorgen, anser Liberalerna även att kravet på att kunna svenska måste skärpas för den outbildade personalen.

– Det är många som i dag är anställda i dåliga anställningar. De måste få chans till både utbildning och språkutveckling, för vi behöver de människorna, säger Nyamko Sabuni.

– Jag vill inte koppla detta till att några har dött i äldreomsorgen, det här handlar om långsiktig trygghet, säger hon.

Liberalerna anser att Socialstyrelsen måste tydliggöra i föreskrifterna att personal inom äldreomsorgen ska ha "tillräckliga kunskaper i det svenska språket".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!