Tomma rum fyller varmbadhuset

I sommar är Västervik värd för konstprojektet Tomma Rum. I det gamla varmbadhuset kommer all typ av konst att skapas och visas upp.

13 juni 2018 05:00

Johannes Hagman och Hannah Wiker, som är aktiva i styrelsen för Tomma Rum, har precis anlänt till det gamla varmbadhuset i Västervik. Än så länge är det tomt men om en vecka drar konstprojekten igång.

– I sommar kommer konstnärerna sprida ut sig i Västerviks kommun. Det är all typ av konst som film, bild och kanske det skrivna ordet, säger Johannes Hagman.

Konceptet är att föreningen varje sommar får använda sig av en tom lokal i någon stad i Sverige. I denna lokal skapar de och visar upp sin konst under sommaren. Än så länge är det 66 personer anmälda. Projektet är öppet för alla men många är aktiva inom konst annars också.

– Det är ett oskrivet blad. Många influeras av vad som finns på platsen, säger Hannah Wiker.

Tanken är att staden ska få ta del av konsten men som Hannah Wiker beskriver det får även konstnärerna ut väldigt mycket av staden.

– Man knyter kontakter och många fina samtal kan uppstå i mötet mellan platsen och konsten.

Kerstin Rollsjö jobbar på Västerviks kommun och hon är kopplingen mellan Västervik och Tomma Rum.

– Vi har ju blivit valda och det är jättekul. Det är spännande att det händer något i den här byggnaden som har stått tom i två år.

Johannes Hagman och Hanna Wiker berättar att varmbadhuset är en ovanlig plats jämfört med tidigare. Projektet har ofta hållits i mindre städer.

– Det är nytt att vi kommer finnas så centralt. Men man kommer förmodligen försöka röra sig utanför staden och se mer av kommunen. Men själva byggnaden är fantastisk, säger Hannah Wiker.

Tomma Rum

Projektet kommer att finnas i varmbadhuset mellan 18 juni och 19 augusti. Under sommaren kommer det att vara flera publika evenemang till exempel utställningar, filmvisningar och preformances. Men allt beror på vad konstnärerna väljer att göra. All info kommer att finnas på Tomma Rums hemsida och även på lappar runt om i staden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Dahlgren

Ämnen du kan följa