Utgrävningarna som hittills gjorts av staden Zakhiku visar en bronsåldersbosättning med både ett palats och ett vidsträckt fort beläget inte vid, utan i, floden Tigris, skriver The Art Newspaper.
Området har plågats av torka och mycket lite regn den senaste tiden. Situationen tros ha förvärrats av klimatförändringar och bosättningen uppenbarade sig när Mosuldammen tömdes på vatten i början av december förra året för att möta jordbrukstorkan i regionen.
Förstördes i en jordbävning
Enligt arkeologerna var Zakhiku, belägen 30 kilometer sydväst om Dahuk, viktig under Mittanirikets glansdagar men förstördes i en jordbävning för 3400 år sedan och översvämmades sedan under bygget av Mosuldammen på 1980-talet. Sedan dess dyker den upp genom vattenytan med jämna mellanrum, men aldrig tillräckligt länge för att arkeologer ska hinna göra större utgrävningar.
Arkeologerna började intressera sig för platsen redan 2018 när det årets torka gjorde det möjligt att gräva ut stora delar av palatset och man började misstänka att det var en del av en större stad. I år har torkan drabbat området under längre tid än normalt och arkeologerna arbetar intensivt med utgrävningarna innan dammen fylls på igen.
Tavlor med kilskrift
Flera fynd har gjorts, bland annat har man hittat keramikkärl innehållande 100 tavlor med kilskrift som tros vara någon form av antik korrespondens från tiden precis efter den ödesdigra jordbävningen.
Sedan februari har vattnet börjat stiga igen och staden försvinner nu sakta ner i vattnet igen. För att bevara utgrävningen har arkeologer täckt ruinerna med plast och fyllt på med grus för att skydda lerväggarna eftersom det är oklart när staden kommer återuppstå igen.
Arkeologerna tror också att det kan finnas ett hundratal liknande platser sjunkna i vattnet runt Tigris.
Rättat: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om vilket land staden ligger i.