90 miljoner för förstudie om operarenovering

Statens fastighetsverk begär 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen av det eftersatta operahuset i Stockholm. –Risken är att det blir ineffektivt och dyrt, säger operans vd Fredrik Lindgren om regeringens alternativ.

Kungliga Operan i Stockholm. Arkivbild.

Kungliga Operan i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Kultur2023-04-19 08:19

För några veckor sedan fick Statens fastighetsverk (SFV) i uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för en kommande renovering av Operan i Stockholm. Nu begär SFV 90 miljoner kronor för att få göra en förstudie inför renoveringen.

"Målet är att få en operabyggnad att vara stolt över och som klarar de lagkrav som ställs på fastigheter och på en fungerande arbetsmiljö för våra hyresgäster", säger SFV:s generaldirektör Ingrid Eiken i ett pressmeddelande.

Om regeringen ger klartecken kan arbetet dra i gång. Målet är att förstudien ska vara klar omkring ett år efter beslut, då en uppskattning av kostnaden för hela projektet, en uppskattad tidplan samt en hemställan om projektering ska lämnas in.

Operans vd Fredrik Lindgren är glad över att snabbt komma vidare.

– Men det som är lite bekymrande är att man har satt en begränsad ram för renoveringen och utvecklingen av huset som gör att jag är rädd för att vi kommer att få ännu mer krympta ytor, trots att vi redan är trångbodda, säger han.

"Inte värdigt"

Fredrik Lindgren hoppas på en positiv anda i förstudiearbetet men kommer att fortsätta att tala sig varm för en utbyggnad. I nuläget övar musiker i korridorerna och i trånga utrymmen med höga ljudvolymer, framhåller han.

– Det är viktigt att vi kan åtgärda sådant, att publiken inte behöver stå länge i toalettkö, och att man ser och hör bra i salongen, säger Lindgren och lägger till att det också behövs en andra scen för familjeföreställningar.

– I dag delar vi en festlokal med Operakällaren där vi får in 100 besökare, det känns inte värdigt en nationalscen. Och det blir väldigt ineffektivt och dyrt.

Flyttar ut 2026

Frågan om renovering av Operan har dragits i långbänk sedan Fredrik Reinfeldts regering, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2013 utlovade 2 miljarder till att bygga om huset. Sedan dess har frågan hamnat på en rad kulturministrars bord.

I mitten av mars i år ratade regeringen de två dåvarande renoveringsförslagen som fanns, och begärde in ett nytt, tredje, alternativ.

2026 är det tänkt att arbetet ska påbörjas och enligt Fredrik Lindgren har man börjat planera för hur operan då ska flytta ut verksamheten under en tid.

– Viktigt är då att vi har ett hus som känns inspirerande att komma tillbaka till.

Fakta: Kungliga Operan

Oktober 2013: Fredrik Reinfeldts regering med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) utlovar 2 miljarder kronor till att bygga om Kungliga Operan. Statens fastighetsverk (SFV) får i uppdrag att ta fram en plan tillsammans med Operan. I stället för ett nytt operahus vill regeringen bygga nytt i det gamla, vilket dåvarande operachefen Birgitta Svendén välkomnar.

December 2016: Regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ger grönt ljus till 188 miljoner kronor för att projektera en renovering och ombyggnation av Kungliga Operan.

April 2019: Operan letar efter evakueringslokaler under ombyggnation och renovering som väntas ta fyra år.

November 2019: SFV lägger fram en plan för en "Ny opera i operan” (Noio) – med sex nya arbetssalar, en ny scen för barn och unga och en ny entré mot Kungsträdgården som ska öka tillgängligheten. Lokalerna blir större och arbetsmiljön bättre. Tidigast möjliga byggstart för förslaget är 2023. I dagens penningvärde skulle kostnaden bli cirka 4,5 miljarder kronor.

Januari 2020: Noio pausas av SFV i väntan på besked.

November 2020: SFV får i uppdrag av Stefan Löfvens regering att redovisa ett mindre kostsamt renoveringsalternativ, det så kallade “Nollalternativet” som inte innebär någon utbyggnad. I dagens penningvärde beräknas kostnaden till 1,8 miljarder kronor.

Juni 2022: SFV gör en hemställan till regeringen om att pröva det så kallade nollalternativet för att man ska kunna upprätthålla ansvaret för fastigheten.

Oktober 2022: Operans vd Fredrik Lindgren går ut med ett nödrop om att operahuset i Stockholm befinner sig i "akut läge".

April 2023: SFV begär 90 miljoner kronor för att kunna genomföra en förstudie inför en kommande renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!