Alireza Naghavi bär flera hem i sig

Att befinna sig på flykt gör att man har flera hem i sig, anser 22-åriga filmaren Alireza Naghavi. Erfarenheterna delar han nu med sig av i en aktuell utställning i Paris samt i en dokumentär om sig själv.

"Jag bär med mig hemmet hela tiden. Det är positivt och får mig att inte explodera i hjärnan", säger Alireza Naghavi.

"Jag bär med mig hemmet hela tiden. Det är positivt och får mig att inte explodera i hjärnan", säger Alireza Naghavi.

Foto: Oscar Olsson/TT

Kultur2023-07-07 07:00

Alireza Naghavi föddes i Afghanistan, växte upp i Iran och kom till Sverige 2015. Fyra år senare, 2019, flyttade han till Frankrike där han fick uppehållstillstånd.

– Häromdagen sa jag att jag var en svensk persisktalande i Frankrike, förut sa jag att jag var en svensktalande afghan i Paris, säger han.

Oavsett hur man väljer att benämna sin nationalitet är Alireza Naghavi inte ensam. Under 2015 kom drygt 20 000 ensamkommande afghanska minderåriga till Sverige. Flera av dem flyttade vidare till Frankrike efter avslag och några av dem är Alireza Naghavis vänner.

Det är tillsammans med dem han har gjort utställningen "Vad är ljudet av ett hem?" som visas på Konsthallen Doc! i Paris den 7 och 8 juli.

– Vi är en grupp svensktalande, som inte är etniskt svenska, som nu ska visa våra projekt i ett annat land och det är en bra lösning. Vi har integrerat oss och kan språket men fick inte stanna i Sverige, det är en paradox, säger Alireza Naghavi.

De film- och ljudkonstverk som visas på utställningen kommer att livestreamas på Facebook och kunna ses överallt. Alireza Nagahavis förhoppning är att många i Sverige tar möjligheten och han hoppas att utställningen visar att människor på flykt alltid har funnits.

– Det fanns i går och kommer att finnas i morgon. I dag accepterar folk att svenskar emigrerade till USA under 1800-talet för att det var fattigt, säger Alireza Naghavi.

"Får inte höras"

Det viktiga med utställningen har för Alireza Naghavi varit att ge en röst till människorna han menar blir till siffror i rapporteringen om migration.

– Flyktingar eller invandrare blir bara ett antal. Det hörs ofta folk som pratar om dem, men de har inte möjlighet att höras själva. Det ska inte vara så att det är debatt om dig, medan din egen röst inte hörs.

TT: Vad tycker du själv är ljudet av ett hem?

– Att höra människor jag tycker om prata. Jag bär hemmet med mig för jag har fyra länder i mig.

Dokumentärfilm

På "Vad är ljudet av ett hem?" kommer han att läsa ur sin dagbok och visa filmverket "Murar". Det senare är en del av den dokumentära film, med samma titel, som Alireza Naghavi nu arbetar på.

– Jag, som är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran, hade spenderat fjärdedelen av mitt liv i Sverige när jag flyttade härifrån. Mycket har varit en mur för mig.

TT: Som vad?

– Det franska språket. Men nu har jag lärt mig det och gått på universitet. Det var en svår mur att hoppa över, svarar Alireza Naghavi.

Den kommande filmen som Alireza Naghavi arbetar med tar sin början 2019 när han flyttade från Sverige till Frankrike, men det finns också många tillbakablickar från tidigare.

Att vara både skapare och huvudroll i en dokumentär långfilm verkar Alireza Naghavi ta med ro.

– Men först gillar man inte att höra sin egen röst. Vi började filma 2019 och det har hänt så mycket sedan dess. Att komma in på en filmskola i Frankrike hade jag aldrig tänkt, säger han.

Arbetet med filmen är också anledningen till att han nu befinner sig i Sverige. Han är här för att klipparbete tillsammans med produktionsbolaget.

– Det känns sjukt bra att vara här, det är otroligt, säger Alireza Nagahavi.

Fakta: Alireza Naghavi

Född: 2000 i Helmand, Afghanistan, och växte upp i Iran. Kom till Uppsala 2015.

Utbildning: Har läst på filmskolan École Kourtrajmé utanför Paris och studerar nu filmvetenskap på Université Paris 8 i Saint-Denis i norra delen av den franska huvudstaden.

Aktuell: Med utställningen "Vad är ljudet av ett hem?" på Doc! i Paris. Arbetar nu med en dokumentärfilm om sitt eget liv. Filmen ska heta "Murar" och produceras av filmbolaget Story och föreningen Noncitizen. Beräknad premiär under 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!