Australien återlämnar konst till Indien

Australien lämnar tillbaka en samling konstverk till Indien, meddelade landets nationalgalleri på torsdagen. Flera av verken misstänks vara stulna.

Flera av de konstverk som Australiens nationalgalleri nu återlämnar till Indien tros vara stulna. Här en odaterad målning på en Gujarati-familj.

Flera av de konstverk som Australiens nationalgalleri nu återlämnar till Indien tros vara stulna. Här en odaterad målning på en Gujarati-familj.

Foto: National Gallery of Australia/AFP/TT

Kultur2021-07-29 08:22

Det handlar om sammanlagt fjorton konstverk, däribland åtminstone sex stycken som tros ha stulits eller exporterats illegalt, skriver AFP.

Samlingen består huvudsakligen av religiösa och kulturella artefakter, vissa av dem över 800 år gamla. Det samlade värdet uppgår till motsvarande cirka 19 miljoner kronor.

Nick Mitzevich, museichef på Australiens nationalgalleri, säger till AFP att verken kommer att återlämnas till Indiens regering inom ett par månader.

– Det är en lättnad att de kan återlämnas till det indiska folket, och ett sätt för nationalgalleriet att avsluta ett väldigt svårt kapitel i vår historia, fortsätter han.

Tretton av konstverken kan kopplas till en före detta konsthandlare från Manhattan som misstänks för smuggling. Australiens nationalgalleri har tidigare återlämnat flera omdiskuterade indiska konstverk som man tillskansat sig via handlaren, däribland en Shiva-staty värd över 40 miljoner kronor som stals från Tamil Nadu-templet. Konsthandlaren nekar till brott.

Enligt Nick Mitzevich har museet nu tagit fram riktlinjer för att bättre kunna avgöra rättsliga och etiska frågor kring konstverk. Man har också påbörjat en granskning av ytterligare tre verk ur Asien-samlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!