Berömda rum: Ett eget rum

"En kvinna mÄste ha pengar och ett eget rum för att kunna skriva romaner", konstaterade Virgina Woolf. Ett pÄstÄende som har blivit allt lÀttare att relatera till nÀr hemmet plötsligt ska delas med snoriga barn och en zoomande partner.

Virginia Woolf sÄg det egna rummet som en förutsÀttning för kvinnligt skapande. Arkivbild.

Virginia Woolf sÄg det egna rummet som en förutsÀttning för kvinnligt skapande. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Kultur2021-08-07 08:00

I inledningen till Virginia Woolfs "Ett eget rum" strövar det kvinnliga berĂ€ttarjaget genom parken utanför det fiktiva Oxbridge, det lĂ€tt maskerade Cambridge, och möts av idel stĂ€ngda dörrar. Den berömda författarens alter ego besöker biblioteket för att inhĂ€mta information och avskildhet men fĂ„r veta att hon Ă€r vĂ€lkommen tillbaka – i manligt sĂ€llskap.

Bristen pĂ„ kvinnliga författare genom historien kan, enligt Woolf, till stor del tillskrivas brist pĂ„ tid, plats och pengar. Men det trĂ„nga rummet Ă€r inte bara fysiskt utan ocksĂ„ andligt – kreativiteten krĂ€ver att konventionens bojor sprĂ€ngs.

Hinderbana till skrivmaskinen

Woolfs berömda essĂ€ publicerades 1929, samma tankar dyker upp hos en mer sentida författare som MĂ€rta Tikkanen. I brev till författarkollegorna och vĂ€nnerna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg beskriver Tikkanen de hinder hon mĂ„ste ta sig över pĂ„ vĂ€g till skrivmaskinen – sjuka barn, disk och en krĂ€vande, skapande make. I bĂ„de "Århundradets kĂ€rlekssaga" och i den sjĂ€lvbiografiska romanen "Rödluvan" lĂ€ngtar huvudpersonen intensivt efter ett eget rum, en dörr att stĂ€nga om sig.

Woolfs essÀ beskriver förutsÀttningarna för kvinnliga författare pÄ 1920-talet, men kan vidgas till kulturskapare inom de flesta genrer och könstillhörigheter, dÀr ekonomi och trÄngboddhet kan bli kreativitetens frÀmsta antagonist.

Det senaste Äret har flera musiker och författare beskrivit hur de i kölvattnet av instÀllda spelningar och upplÀsningar Àntligen har fÄtt tid att skapa. Andra har tvingats förhÄlla sig till bristen pÄ sÄvÀl ett eget rum som "500 pund om Äret" och behövt ta extrajobb eller söka ekonomiskt stöd.

Det Ă„terstĂ„r alltsĂ„ att se om Ă„ret som gĂ„tt resulterar i en explosion av nya verk eller snarare i skildringar som Kristian Lundbergs "Yarden", Johan Jönsons "Efter arbetsschema" och Therese Bohmans "Den andra kvinnan" – som tar avstamp i erfarenheter av hĂ„rt, lĂ„gavlönat arbete.

MÀrta Tikkanen beskrev vÀgen fram till skrivmaskinen som en hinderbana. Arkivbild.
MÀrta Tikkanen beskrev vÀgen fram till skrivmaskinen som en hinderbana. Arkivbild.
Fakta: Berömda rum

MĂ„nga Ă€r vi som har tillbringat mer tid Ă€n nĂ„gonsin i vĂ„ra hem och rum under pandemiĂ„ret. Kulturen Ă€r fylld av berömda rum – skildrade i konsten eller dĂ€r mĂ€sterverk har skapats. Vi glĂ€ntar pĂ„ dörren till nĂ„gra av dem.


Fakta: "Ett eget rum"

Virgina Woolfs klassiska essÀ Àr baserad pÄ tvÄ förelÀsningar under temat "Kvinnan och romanen", som författaren höll pÄ kvinnliga college i utkanten av Cambridge 1928. FörelÀsningarna gavs ut 1929 och har inspirerat sÄvÀl kvinnorörelsen som kulturskapare genom tiderna.

Bland annat Àr The Smiths lÄt "Shakespeare's sister" namngiven efter en passage i essÀn dÀr Woolf i ett tankeexperiment förestÀller sig att Shakespeare hade en lika talangfull syster, som sannolikt blev bortgift, tog livet av sig eller slutade sina dagar som byhÀxa.

I verket "Ett eget rum/tusen bibliotek" har konstnÀren Kajsa Dahlberg gÄtt igenom samtliga upplagor av Woolfs klassiker som har varit tillgÀngliga pÄ svenska bibliotek och sammanstÀllt understrykningar och kommentarer som lÄntagare har gjort i marginalerna. Resultatet Àr en bok dÀr vissa stycken Àr helt utan noteringar, andra sÄ fullklottrade att de knappt gÄr att lÀsa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om