Berömda rum: Vincent van Goghs sovrum

36 Ă„r gammal skapade konstnĂ€ren Vincent van Gogh sitt första riktiga hem – och sin kanske mest ryktbara mĂ„lning. Men "Sovrum i Arles" vittnar om lugnet före stormen.

"Sovrum i Arles" finns i tre versioner. HÀr den första versionen, som Vincent van Gogh mÄlade i oktober 1888. Rummet lÄg pÄ andra vÄningen i ett gult hus i den sydfranska smÄstaden Arles. Huset Àr förevigat i mÄlningen "Det gula huset". Arkivbild.

"Sovrum i Arles" finns i tre versioner. HÀr den första versionen, som Vincent van Gogh mÄlade i oktober 1888. Rummet lÄg pÄ andra vÄningen i ett gult hus i den sydfranska smÄstaden Arles. Huset Àr förevigat i mÄlningen "Det gula huset". Arkivbild.

Foto: Molly Riley/AP/TT

Kultur2021-07-31 08:53

Det mĂ„ste vara konsthistoriens mest kĂ€nda rum – och med stor sannolikhet ocksĂ„ det dyraste. MĂ„lningen (eller mĂ„lningarna, det finns faktiskt tre) har inget aktuellt auktionsvĂ€rde eftersom samtliga sedan lĂ€nge Ă€r i museers Ă€go, men senast en van Gogh-mĂ„lning sĂ„ldes (mars, 2021) gick den för 130 miljoner kronor, vilket ger en hint om vĂ€rdet pĂ„ hans kanske mest ikoniska mĂ„lning.

Gick in för inredningen

NĂ€r den nederlĂ€ndske postimpressionisten Vincent van Gogh 1888 flyttade till Arles i södra Frankrike hade han stora planer. HĂ€r skulle han bilda en konstnĂ€rskoloni. Han förĂ€lskade sig i Arles, i huset som han hyrde och i sitt sovrum – hans första egna riktiga hem.

I Arles skapad han nĂ„gra av sin mest kĂ€nda verk, bland annat "Sovrum i Arles". Rummet var tomt nĂ€r van Gogh flyttade in och han inredde det efter eget tycke och smak – tavlorna pĂ„ vĂ€ggarna mĂ„lade han enbart för rummet. Att inreda rummet ska ha varit sĂ„ pass utmattande att han efterĂ„t fick tillbringa tvĂ„ och en halv dagar till sĂ€ngs för att Ă„terfĂ„ sina krafter. Det ska ha varit under den vilan som han fick idĂ©n att skapa en mĂ„lning med rummet som motiv.

Sov en natt i "rummet"

MĂ„lningen mĂ„ utstrĂ„la ett stort lugn, men det var en manisk van Gogh pĂ„ vĂ€g mot det slutgiltiga sammanbrottet som stod vid staffliet. Intresset för van Goghs konstnĂ€rskoloni visade sig vara svagt, och vĂ€nnen Gauguin, som efter en tid gjorde honom sĂ€llskap, blev med tiden alltmer ett irritationsmoment för den instabile konstnĂ€ren – det slutade med historien om det avskurna örat.

Det gula huset (ocksÄ förevigat av van Gogh) finns inte kvar. Huset skadades svÄrt under andra vÀrldskriget och revs kort dÀrpÄ. I samband med en van Gogh-utstÀllning i Chicago skapade dock ett museum en bildlik replika av rummet som gick att hyra, och i Arles har en driftig Airbnb-vÀrd skapat en mer verklighetstrogen kopia. Men hur sovrummet verkligen sÄg ut vet ingen. Det enda vi vet Àr hur van Gogh sÄg det. Och hans blick var som bekant lite eljest.

Fakta: Berömda rum

MĂ„nga Ă€r vi som har tillbringat mer tid Ă€n nĂ„gonsin i vĂ„ra hem och rum under pandemiĂ„ret. Kulturen Ă€r fylld av berömda rum – skildrade i konsten eller dĂ€r mĂ€sterverk har skapats. Vi glĂ€ntar pĂ„ dörren till nĂ„gra av dem.


Fakta: Vincent van Gogh och sovrummet i Arles

Vincent van Gogh föddes 1853 och dog 1890.

Han var under sitt liv en fattig och okÀnd konstnÀr som endast ska ha sÄlt en enda tavla. I dag rÀknas van Gogh sedan lÀnge som en av de mest inflytelserika personerna i den vÀsterlÀndska konstens historia. Hans mÄlningar sÀljs för enorma summor pÄ auktion.

Vincent van Gogh bodde i Arles frÄn mars 1888 fram till maj 1889 och skapade dÀr hela 187 mÄlningar. Förutom "Sovrum i Arles" kan man ocksÄ nÀmna "Nattkaféet", "StjÀrnenatt över RhÎne" och "SjÀlvportrÀtt med bandage".

"Sovrum i Arles" finns i tre versioner, den ena hÀnger pÄ Vincent van Gogh-museet i Amsterdam, den andra pÄ Musée d'Orsay i Paris och den tredje pÄ Art Institute of Chicago. Det finns Àven skisser till mÄlningen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om