Branschen försiktigt positiv till vaccinpass

Regeringen vill införa vaccinationsbevis för evenemang med mer än 100 personer – en omdebatterad fråga i kulturbranschen. — Det är klart att det blir krångligare om man ska släppa in 10 000–20 000 människor med vaccinationsbevis, säger Joppe Pihlgren på Svensk Live.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind närvarar vid dagens presskonferens. Arkivbild.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind närvarar vid dagens presskonferens. Arkivbild.

Foto: Duygu Getiren/TT

Kultur2021-11-17 14:51

Regeringen vill införa vaccinpass för både större och mindre evenemang, avsikten är att det ska gälla från och med den 1 december. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Beskedet kommer två veckor före Avicii Arena-konserten "Together for a better day", där en mängd kända artister spelar, bland andra Håkan Hellström, Amason, Annika Norlin och Ane Brun.

Stockholm Lives vd Andreas Sand kommenterar beslutet med att han litar på att "regeringen fattar de beslut man måste göra för att kontrollera pandemin".

Haft en plan B

Samtidigt konstaterar han att branschen är hårt ansatt och har gjort jätteförluster under pandemin.

– Varje restriktion och begränsning som finns är negativt för oss. Det kommer bli ökade kostnader för att genomföra evenemang, det finns en risk att alla inte kan gå på evenemangen och att det kanske blir några färre evenemang än vad som annars skulle vara fallet, säger han.

TT: Vad innebär det här för Avicii-konserten den 1 december?

— Nu är det här väldigt nytt för oss och vi samlar in information om vad som gäller och vad som finns för stöd. De pratar en del om tekniska stöd och det är oklart för oss än så länge om det är något som vi kommer att kunna använda oss av, redan till den 1 december.

– Men den här konserten kommer att genomföras, med vaccinationsbevis. Det har vi haft som en plan B, säger han.

Amanda Lind säger under presskonferensen att förslaget har förberetts sedan tidigare för att arrangörerna ska kunna fortsätta fylla salongerna om smittläget blir sämre.

– Det handlar också om en trygghet för deltagarna, alla som sitter i salongerna. Ingen ska avstå från att boka biljetter av rädsla att sitta nära ovaccinerade personer, säger hon.

Samtidigt betonar kulturministern att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa vissa restriktioner som Folkhälsomyndigheten planerar för från och med 1 december.

Årets julklapp

Även Joppe Pihlgren på Svensk Live menar att det kommer att bli krångligare att genomföra konserter till en början, särskilt vid större evenemang när många besökare ska kontrolleras.

— Det är tråkigt att man behöver införa det här, och det är tråkigt att pandemin finns kvar, men det här är ett sätt att kunna fortsätta göra konserter, säger han.

Han konstaterar att vi nu får leva med vaccinationsbevisen.

– Jag tycker man kan påminna om att årets julklapp är en evenemangsbiljett. Vi vill att det ska vara tryggt och säkert men också att folk ska komma tillbaka och att hela kulturen ska återstarta för det har vi längtat efter länge, säger han.

"Obegripligt"

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, är också försiktig i sina kommentarer om regeringens besked.

– Om det gäller alla näringsidkare och sammankomster och om syftet är att få alla att vaccinera sig så ska givetvis biograferna dra sitt strå till stacken. Tar man återigen bara ordningslagen i anspråk för att bedriva signal- och symbolpolitik så är det obegripligt, säger han till TT.

FAKTA: Så hanteras covidpass i andra länder

Storbritannien

Gäller alla över 16 år som kan uppvisa vaccinbevis eller negativt test, högst 48 timmar gammalt. Pass krävs vid arrangemang inomhus utan fasta platser, med över 500 besökare, vid utomhusarrangemang med över 4 000 besökare. Gäller nattklubbar, biografer, konserter, teatrar.

Frankrike

Gäller från 12 år. Covidpass behövs för besök på restauranger, kulturevenemang och för att resa med inrikeståg. Från den 15 december måste franska medborgare över 65 år ta en tredje vaccinspruta för att få tillgång till covidpass.

Italien

Gäller från 12 år. Italien har infört ett "hälsopass", som från den 15 oktober gäller även för arbetsplatser. Passet innebär bevis på att personen har vaccinerat sig alternativt testat sig inom 48 timmar, eller tillfrisknat senaste sex månaderna. Passet gäller inte i regional kollektivtrafik, men för längre resor, samt för restauranger, biografer, museum och kultur- eller sportevenemang.

Nederländerna

Covidpass gäller överallt inomhus där mat och dryck serveras. Vid kulturevenmang, sportevenemang och på badhus.Gäller generellt från 13 års ålder, men vid vissa arrangemang med många ungdomar först från 18 år. Negativt test får vara högst 24 timmar gammalt. Munskydd är fortfarande obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Tyskland

Från 14 år. I Tyskland skiljer man på covidpass för vaccinerade och tillfrisknade från coronaviruset (2G) och för testade (3G). Vissa arrangemang. Inomhus gäller covidpass vid arrangemang med över 20 personer. Reglerna skiljer sig åt mellan tyska förbundsländer, men generellt gäller munskyddskrav inomhus i butiker och i kollektivtrafiken. Ett antigentest får vara högst 48 timmar gammalt vid inresan, ett PCR-test högst 72 timmar gammalt.

Belgien

I delar av Belgien, bland annat Brysselregionen, är det obligatoriskt för alla över 16 att visa upp ett covidbevis vid besök på barer, restauranger och nattklubbar.


Fakta: Fler röster om covidpassen

Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst:

"Scenerna runt om i Sverige, arrangörer av konserter och föreställningar, är mästare på planering och logistik och har förberett A, B, C och D-planer. Men vi vet inte exakt vad man kommer att kräva av verksamheterna så nu behöver alla snabbt sätta sig in i det och utforma sina rutiner."

Calle Nathanson, vd Folkets hus och parker:

"Våra arrangörer och medlemmar har tagit stort ansvar genom hela pandemin och kommer att fixa detta. Vi är beredda."

Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan:

"Efter 1,5 års nedstängning känns beskedet bra både för vår publik och för oss utövare."

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer:

"Sveriges Museer väljer vaccinbevis om det står mot risken att återigen behöva stänga ner museer, eller kraftigt begränsa museernas verksamheter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!