Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst och chef för Konserthuset i Stockholm, säger att han är luttrad vid det här laget och att hela samhället har vant sig vid ett ständigt fram och tillbaka. Ändå hade han hoppats på lättnader någon gång under hösten.
– Om vi inte kan få möta vår konsertserie-publik i fulla salonger så är det naturligtvis en väldigt stor besvikelse för både publiken och oss. Men vi kan inte annat än följa det som sägs, säger Stefan Forsberg.
TT: Hur stor betydelse skulle de sista lättnaderna ha?
– För oss har det en väldigt stor betydelse, vi har ett hus med 1 800 platser och vi har sålt tusentals abonnemang. Vi hoppas att från 19 oktober kunna välkomna publiken tillbaka och det är fortsatt vår förhoppning men nu får vi väl se hur det ändrar sig och hur länge man väntar på steg fyra, säger Stefan Forsberg.
Planen för att lätta på restriktionerna skulle ske i fem steg, där steg fyra förväntades i september. Något som nu inte verkar hända.
"Återgå till armlängds lucka"
Många av hösten biopremiärer har redan skjutits upp i väntan på tydligare besked och Peter Fornstam som är vd för Svenska Bio, tycker att Folkhälsomyndigheten borde förklara ur ett smittperspektiv "varför det är viktigt att slå på kulturen?"
– Det blir en fattigare biohöst för alla, både ekonomiskt och utbudsmässigt, säger Fornstam vid Svenska filminstitutets årliga höstpresentation.
– Det värsta vore om de som flyttat sina datum tröttnade och sålde till en strömningstjänst. Biografernas ekonomiska kräftgång fortsätter som en konsekvens av en obegriplig skrivbordsprodukt från Folkhälsomyndigheten. Återgå till armlängds lucka som det var 2020, utan smittspridning på bio, så är problemet löst, säger Peter Fornstam.
Covidpass eller flockimmunitet
Joppe Pihlgren på Svensk Live berättar att han ständigt pratar med konsertarrangörer som frågar om de kan göra något i september eller oktober.
– Där har ju inte vi några svar och det är klart att folk blir frustrerade av det, säger han och fortsätter.
– Jag tror att vi ska lyssna på Folkhälsomyndigheten och regeringen. Mitt drömscenario är att det inte behövs några covidpass för att pandemin går över, att så pass många är vaccinerade eller att vi når flockimmunitet. Om inte det händer är det ju jättebra om det finns covidpass eller PCR-test, för dem som inte har åldern inne eller inte kan ta vaccin på grund av allergier.
"Kulturen straffas"
Calle Nathanson,vd för Folkets Hus och Parker, menar att det är viktigt att sätta hälsan först och att vaccinationstäckningen och smittspridning avgör vilka beslut regeringen och myndigheter tvingas fatta beslut om. Samtidigt tycker han att det är det anmärkningsvärt att man i kollektivtrafiken inte längre har några restriktioner.
– Återigen är vi tillbaka i det där konstiga läget där det blir lite som att kulturen är viruset. Vi tar jättestort ansvar, alla är måna om att vi ska ta ur den här situationen men man måste införa åtgärder som är lika i samhället. Det blir som att man återigen straffar kulturen.