Brittisk-grekiskt skulpturbråk trappas upp

Konflikten om Parthenonfriserna från Akropolis har tagit ny fart och orsakat en diplomatisk incident mellan Storbritannien och Grekland. Ett möte mellan ländernas premiärministrar ställdes in med kort varsel.

Parthenonfriserna utställda på British Museum. Arkivbild.

Parthenonfriserna utställda på British Museum. Arkivbild.

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Kultur2023-11-29 12:05

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har trappat upp kampanjen för att få hem de så kallade Parthenonfriserna som togs ned från Akropolis i Aten och fraktades till Storbritannien och British Museum i början av 1800-talet.

Det uppskattas inte av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, som med kort varsel ställde inte ett planerat möte med sin grekiske kollega i London efter en tv-intervju med BBC.

"Missnöjd"

Mitsotakis meddelade att han var "missnöjd" med Sunaks agerande.

I tv-intervjun avfärdade den grekiske premiärministern ett kompromissförslag som lanserats och som går ut på att de antika friserna skulle delas mellan Storbritannien och Grekland.

– Det vore som dela Mona Lisa och ha ena halvan på British Museum och den andra halvan på Louvren, sade Mitsotakis till BBC.

Friserna köptes 1801–02 för 35 000 pund på uppdrag av britten lord Elgin som fick tillstånd av Osmanska riket, som då styrde Grekland, att föra ut de antika föremålen ur landet. Därmed hävdar britterna att de antika föremålen inte är stulna.

Tom plats

Grekland har länge velat få tillbaka friserna och har demonstrativt gjort i ordning en tom plats redo för föremålen på det museum i vid Akropolis i Aten som öppnade 2009.

British Museum har liksom andra institutioner i västvärlden kommit under ökat tryck att lämna tillbaka föremål som tagits från olika delar av världen genom århundradena. Men en brittisk lag från 1963 förbjuder bortförande av föremål från museets samlingar.

Ett sätt att komma runt det vore att låna ut föremålen till Grekland. Det är en lösning som den brittiske oppositionsledaren Keir Starmer förespråkat. Han valde att träffa Mitsotakis under besöket i London.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis fick träffa oppositionsledaren Keir Starmer, men premiärminister Rishi Sunak ställde in besöket efter bråket om de antika föremålen.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis fick träffa oppositionsledaren Keir Starmer, men premiärminister Rishi Sunak ställde in besöket efter bråket om de antika föremålen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!