De får årets Polarpris

Årets Polarpris går till en beninsk-fransk musikikon, en brittisk skivbolagspionjär och en estnisk stjärnkompositör. Angélique Kidjo, Chris Blackwell och Arvo Pärt får en miljon kronor vardera.

Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt är årets Polarpristagare. Bildmontage.

Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt är årets Polarpristagare. Bildmontage.

Foto: Greg Williams/Chris Pizzello/Invision/AP/Kaupo Kikkas/TT

Kultur2023-03-28 07:49

Angélique Kidjo är artist, låtskrivare och femfaldig Grammy-vinnare. BBC har placerat henne på sin lista över världens 100 mest inspirerande kvinnor och hon var även den första kvinnan på Forbes lista över de mest inflytelserika kvinnorna i Afrika.

Kidjo, som Polarprisjuryn beskriver som en "unik och framåtsträvande artist och låtskrivare", har släppt sammanlagt 16 album varav det senaste, "Mother nature", kom 2021.

Breddar genom musik

Alfons Karabuda, ordförande i Polarpriskommittén, säger att han av de tre pristagarna har svårast att beskriva varför Kidjo prisas i år:

– Det är helt enkelt för att hon står för så mycket inom musiken. Man kan inte peka på en enda sak – hon använder sig till exempel på ett fantastiskt sätt av folktraditioner samtidigt som hon alltid blickar framåt. Hon breddar både budskap och kultur genom musik på ett jättefint vis.

Brittiske Chris Blackwell grundade 1959 vad som skulle komma att bli ett av världens mest framgångsrika skivbolag: Island Records. Skivbolaget ligger bakom artister som Bob Marley, Grace Jones, Cat Stevens och U2. 2001 valdes Blackwell in i rockens Hall of Fame för sitt arbete.

Det är första gången en skivbolagsdirektör får Polarpriset. Enligt Alfons Karabuda var det viktigt för kommittén att lyfta fram även dem som har möjliggjort musikens värde – inte bara genom sina egna karriärer utan även genom att lyfta fram andra.

– Det råder inget tvivel om att han är den ensamt viktigaste personen som är ansvarig för att få världen att lyssna på och uppskatta reggae, även om han har gjort så mycket mer också, säger han.

"Att få Polar Music Prize betyder enormt mycket och jag känner mig väldigt hedrad. Skandinavien har alltid betytt mycket för mig redan från starten av min karriär, särskilt då den allra första skivan jag släppte blev tillgänglig även i Sverige", säger Chris Blackwell själv i ett pressmeddelande.

Musikaliskt språk

Den estniske kompositören Arvo Pärt var mellan 2010 och 2018 världens mest spelade nu levande kompositör inom klassisk musik. Albumen "Da pacem" (2007) och "Adam’s lament" (2014) som innehåller Arvo Pärts musik är belönade med amerikanske Grammys och Daily Telegraph har kallat honom "världens bäste nu levande kompositör".

– Han har berört så många människor med sin musik, och inte bara musik: han har liksom skapat ett musikaliskt språk som fler har blivit påverkade av än de nog själva vet om, säger Alfons Karabuda.

Pärt är även hedersdoktor vid 13 universitet i Europa och USA.

"Polar Music Prize är en oerhört prestigefylld och viktig utmärkelse för en kompositör. Jag är väldigt rörd och vill tacka från djupet av mitt hjärta, säger Pärt i ett pressmeddelande.

Fakta: Polarpriset

Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som hade Abba bland sina artister. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Pristagarna utses av en prisnämnd med 13 ledamöter som representerar bland andra Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen Svenska Tonsättare och Musikförläggarna.

I allmänhet utses en pristagare inom populärmusik och en inom klassisk musik. I år utses dock två inom kategorin populärmusik.

Prissumman är på en miljon kronor vardera.

Årets prisutdelning äger rum 23 maj på Grand Hotel i Stockholm. Utdelningen sänds även i TV 4.


Fakta: Tidigare pristagare

2022: Iggy Pop och Ensemble Intercontemporain.

2020: Diane Warren och Anna Netrebko.

2019: Anne-Sophie Mutter, Grandmaster Flash och Playing for change.

2018: Metallica och The Afghanistan National Institute of Music.

2017: Wayne Shorter och Sting.

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli.

2015: Emmylou Harris och Dame Evelyn Glennie.

2014: Chuck Berry och Peter Sellars.

2013: Youssou N’Dour och Kaija Saariaho.

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma.

2011: Kronos Quartet och Patti Smith.

2010: Ennio Morricone och Björk.

2009: José Antonio Abreu och El Sistema samt Peter Gabriel.

2008: Renée Fleming och Pink Floyd.

2007: Steve Reich och Sonny Rollins.

2006: Valerij Gergijev och Led Zeppelin.

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau.

2004: BB King och György Ligeti.

2003: Keith Jarrett.

2002: Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba.

2001: Burt Bacharach samt Robert Moog och Karlheinz Stockhausen.

2000: Bob Dylan och Isaac Stern.

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis.

1998: Ray Charles och Ravi Shankar.

1997: Eric Ericson och Bruce Springsteen.

1996: Pierre Boulez och Joni Mitchell.

1995: Elton John och Mstislav Rostropovich.

1994: Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones.

1993: Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski.

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!