Dom faller mot Nesser – kan få fängelse

I dag meddelas domen mot författaren Håkan Nesser som riskerar fängelsestraff för grovt skattebrott. Åklagaren yrkade på 2,5 års fängelse för Nesser och 3 års fängelse för hans ekonomiska rådgivare. Båda förnekar brott.

Håkan Nesser tillsammans med sin advokat Conny Cedermark under rättegången i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Håkan Nesser tillsammans med sin advokat Conny Cedermark under rättegången i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur2023-05-17 06:30

Håkan Nesser har åtalats för tre fall av grovt skattebrott efter att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan 2013 och 2015.

Nesser har tidigare sagt till TT att han anser att åtalet är "obegripligt" och att det handlar om inkomster som han hade när han bodde utomlands. Men han uppgav också att hans ekonomisk-juridiska ombud gjort "ett misstag".

När Skatteverket 2019 upptaxerade Håkan Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en "närmast ekonomisk idiot". Han sade också att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter, och bad då även om ursäkt för det inträffade.

Håkan Nesser har förnekat brott och sagt att utdelningarna gjordes på inrådan av hans ekonomiske rådgivare. Denne är åtalad för flera fall av medhjälp till grovt skattebrott. Åklagaren har yrkat på ett treårigt fängelsestraff för rådgivaren som även han nekar till brott.

Håkan Nesser har rönt stora framgångar med sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren, vilka har översatts till ett trettiotal språk. Nesser har även skrivit romaner som "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och "Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla", som båda har blivit film.

Nesser har tilldelats en rad utmärkelser, bland dem Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Han är även hedersdoktor vid Örebro universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!