Domstol stoppar mega-fusion av bokförlag

En federal domstol i New York har stoppat USA:s största förlag Penguin Random Houses uppköp av Simon & Schuster, som är tredje störst på den aktuella marknaden.

En federal domstol har stoppat det amerikanska megaförlaget Penguin Random Houses förvärv av konkurrenten Simon & Schuster. Arkivbild.

En federal domstol har stoppat det amerikanska megaförlaget Penguin Random Houses förvärv av konkurrenten Simon & Schuster. Arkivbild.

Foto: Jenny Kane/AP/TT

Kultur2022-11-01 05:48

Domstolen går på det amerikanska justitiedepartementets linje och hänvisar sitt beslut till att affären riskerar att "försvaga konkurrensen" om "bästsäljande böcker".

Beslutet är en seger för Biden-regeringen, som förra hösten stämde Penguin Random House i syfte att blockera sammanslagningen eftersom man anser att detta skulle ge säljaren för stor makt över leverantörerna.

Jonathan Kanter, åklagare vid konkurrensavdelningen på justitiedepartementet, hyllar beslutet som han anser "skyddar livskraftig konkurrens för böcker" och är "en seger för författare, läsare och det fria utbytet av idéer", säger Kanter i ett uttalande.

Det var hösten 2020 som Penguin Random House tecknade ett avtal om att förvärva konkurrenten i en affär värd drygt 17 miljarder kronor.

Megaförlaget har sedan tidigare avfärdat kritiken och i stället hävdat att att sammanslagningen skulle öka konkurrensen på marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!