Draken Katla är klar

Katla är klar. Och hon är stor, trovärdig och respektingivande, tycker Jocke Johansson, vd i Astrid Lindgrens Värld, som nu sett sommarens drakprojekt om inte in real life, åtminstone på film. – Jag är fantastiskt nöjd. Men Jocke Johansson är också mån om att bibehålla mystiken kring skapelsen och håller hårt i drakdetaljerna...

Nej, så här kommer inte den nya Katla se ut.

Nej, så här kommer inte den nya Katla se ut.

Foto: Arkiv

Kultur2016-04-30 06:00

Den 17 juni slår Astrid Lindgrens Värld upp portarna till det senaste av sina mångmiljonprojekt en ny Bröderna Lejonhjärta-miljö.

I berättelsen spelar hondraken Katla, kedjad i Katlagrottan och styrd av den ondskefulle Tengils hornblåsande, en central roll.

Och nu är hon alltså klar. Vi nästan spricker av nyfikenhet, men parkens vd Jocke Johansson är inte villig att lyfta på locket särskilt mycket. Katla ska bli en rejäl överraskning när hon visar sig i all sin prakt i sommar.

Kan du beskriva henne?

– Nja, det är inget jag vill göra. Men jag tycker hon är väldigt trogen berättelsen och illustrationerna. Jag har sett henne på film, inte i verkligheten.

Hur stor är hon?

– Stor.

Blev du rädd?

– Jag blir kanske mer rädd för kriminalgrejer än av drakar. Men jag lovar att barn, och kanske andra, kommer att tycka att hon är respektingivande.

Vem har tillverkat henne?

– Det är EffektStudion i Stockholm, som gjort mycket jobb för olika filmer.

Vad kostar Katla?

– 750 000 kronor.

Kan du säga något om hur hon funkar rent praktiskt/tekniskt? Kan hon röra sig? Vilket material är hon tillverkad av?

– Katla är Katla, en levande drake, och hon kan röra sig. Även om jag skulle veta vilket material hon är tillverkad av skulle det hamna under rubriken "det avslöjar jag inte".

Sprutar hon eld?

– Det kommer att finnas rök och eld i effekterna kring Katla.

Låter hon?

– Det vill jag inte svara på.

Var kommer ni att ha henne på vintrarna?

– I Katlagrottan. Den är vinterbonad.

Tillhör man generationen som växte upp under 1970-talet är papier-maché-versionen i Bröderna Lejonhjärta-filmen från 1977 svår att befria sig från. Gamla Katla gjordes i London, kostade 100 000 kronor att tillverka och det rymdes tre personer inne i draken, som styrdes från ett manöverbord. Draken kunde blinka, spruta eld och smälla med svansen.

Om det är skillnad på sagodraken i Vimmerby och filmmonstret? Jo. Jocke Johansson är diplomatisk och säger att det är "en väsentlig skillnad" mellan ALV:s drake och den gamla filmdraken.

– "Till det bättre, så klart", tillägger han, för säkerhets skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!