– I januari eller senast i februari hoppas jag kunna deklarera för världen att jag har hittat Nefertiti – och hennes dotter Ankhesenamun, säger Zahi Hawass.
Upptäckten är i dignitet med fyndet av Tutankhamons grav, som för exakt 100 år sedan upptäcktes i Luxor i Egypten av engelsmannen Howard Carter. Den stundande identifieringen, som ska ske genom dna-teknik, blev en nyhet i oktober och nu närmar sig sanningens ögonblick. Men de snara, häpnadsväckande upptäckterna är faktiskt fler; Zahi Hawass hoppas snart även hitta graven där det egyptiska universalgeniet Imhotep – kallad "världens förste arkitekt" och känd från filmen "Mumien" – vilar.
– Jag har sökt efter hans grav i ett år, ett sökande som man snart kan följa på Netflix.
I dagarna besöker Zahi Hawass Sverige, närmare bestämt Uppsala och Stockholm, för att träffa studenter och föreläsa om sina "äventyr som arkeolog". Hatten och jeansskjortan, som har gett honom smeknamnet "Egyptens Indiana Jones", har han bytt mot en tjock, svart yllekostym som ska hålla honom varm i det vintriga Sverige.
"Jag är som ett tåg"
Som ung såg Zahi Hawass idel "utlänningar" lägga ut texten om forna Egypten när han slog på tv-apparaten. Samma sak med alla böcker i ämnet: de var skrivna av folk av allehanda nationaliteter – men inte en enda var skriven av en egyptier.
– Jag såg det som mitt kall att bli den förste egyptiern att veta mest om det forna Egypten – och popularisera det, säger han.
Ingen kan säga att han inte har lyckats. Den i dag 75-årige Zahi Hawass har skrivit 60 böcker och genom oräkneliga tv-program blivit känd som "Mannen med hatten". Lägg till att han var Egyptens förste antikvitetsminister och har gjort flera stora upptäcker.
Zahi Hawass saknar dock inte kritiker. Samröret med Egyptens störtade president Mubarak har ifrågasatts. Likaså hans kontroversiella uttalanden om Israel och judar och de stora summor pengar som han har tjänat på olika tv-program. Zahi Hawass påstår sig dock slå dövörat till när det gäller kritiken och skyller allt på avundsjuka.
– Jag är som ett tåg, i stället för att svara mina kritiker fortsätter jag framåt.
Den världskände egyptologen har trots sin ålder inga tankar på att slå ned på takten. Han påstår att arbetet för honom är vad "mat och dryck är för andra". Med arbete menar han först och främst att vara ute på fältet, men han trivs också bra i rampljuset.
"Göra livet surt för dem"
Drottning Nefertitis berömmelse vilar i mångt och mycket på den världsberömda byst av henne som 1912 upptäcktes av den tyske arkeologen Ludwig Borchardt, och som allt sedan dess finnas att skåda på Neues Museum i Berlin i Tyskland.
– Men den hör hemma i Egypten, säger Zahi Hawass.
Han är en högröstad förkämpe för att föremål som sedan imperialismens glansdagar finns på europeiska museer ska återbördas till Egypten. Nyligen startade han ett upprop för att få tillbaka Rosettastenen, som i dag visas på British Museum.
– Att europeiska museer vägrar är att utöva modern imperialism. Deras argument är att vi inte kan ta hand om artefakterna, att de inte är säkra hos oss. Men vi har världens bästa museum, de är säkrare hos oss än någon annanstans.
– Jag ska göra livet surt för dem till dess att de ger med sig.
Intervjun äger rum på Medelhavsmuseet i Stockholm, som är fullproppat med föremål från det forna Egypten och andra antika civilisationer. Men ett återbördande av varje liten skärva som har lämnat Egypten är inget som Zahi Hawass förespråkar.
– Sakerna här kan gott stanna, de är bra för att lära barn om det forna Egypten.
Men om Rosettastenen fanns i Egypten, skulle turisterna komma? Efter Mubaraks fall 2011 sinade turistströmmarna, attentaten och oroligheterna i landet har varit många och som lök på laxen kom en pandemi. Zahi Hawass hävdar dock att turisterna har börjat komma tillbaka och att Konungarnas dal häromdagen kryllade av turister.
– Jag säger det till alla jag träffar här i Sverige: Varför stanna här nu när det är mörkt och kallt? Åk till Egypten där det är varmt och se allt du bara har sett på tv.