Ett sekel av nyheter visas på Fotografiska

Månlandningen, kvinnlig rösträtt och börskraschen på Wall Street – nu ställer Fotografiska ut seklets starkaste nyhetsbilder, i samarbete med TT.

I maj 1954 presenterades nyheten om tv:n i radiobutikerna i Stockholm och skaror av nyfikna strömmade dit för att se provsändningarna – det är ett av de fotografier som nu visas på Fotografiska. Arkivbild.

I maj 1954 presenterades nyheten om tv:n i radiobutikerna i Stockholm och skaror av nyfikna strömmade dit för att se provsändningarna – det är ett av de fotografier som nu visas på Fotografiska. Arkivbild.

Foto: Tore Falk/Expressen/TT

Kultur2022-08-29 05:00

"News flash – ett sekel av nyheter" är en resa genom Nyhetsbyrån TT:s bildarkiv, från 1921 till i dag. Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska, kallar arkivet för "en bildskatt utöver det vanliga". I 100 år har nyhetsbyrån levererat nyheter till medier över hela Sverige. Fotografiska har valt att visa de nyhetshändelser som fick stort genomslag bland svenska nyhetskonsumenter just den perioden, eller som i efterhand har visat sig vara betydelsebärande.

"Vi kan aldrig göra fotografernas arbete helt rättvisa med 300 bilder, men det vi kan visa är ett pärlband av händelser från historien, ögonblick av sådant vi minns och sådant vi påminner oss om", säger Mire i ett pressmeddelande.

I TT Nyhetsbyråns bildarkiv finns i dag över 100 miljoner stillbilder, från de allra första glasplåtarna till papperskopior, negativ och grafiskt material. Här syns bland annat omläggningen till högertrafik, Olof Palmes kampanjtal från ett lastbilsflak 1968, Stureplansmorden och attentaten i New York den 11 september.

"TT har öppet dygnet runt och tusentals bilder flödar förbi vår bildredaktions datorer. Att tillsammans med Fotografiska välja ut 100 år av nyheter i bild har varit en spännande utmaning", säger Tobias Röstlund, bildbyråchef för TT Nyhetsbyrån.

Utställningen görs i samarbete med TT Nyhetsbyrån och pågår från den 21 oktober 2022 till den 12 februari 2023 på Fotografiska Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!